Simon Bosch Simon Bosch
02/03/2023 11:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/03/2023 11:10

Bankreus deelt verwachting over mogelijke bitcoin crash door Mt. Gox

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bankreus deelt verwachting over mogelijke bitcoin crash door Mt. Gox

Foto: Datenschutz-Stockfoto / Shutterstock.com

Nadat de crypto exchange Mt. Gox in 2014 failliet ging begon een faillissementsprocedure die nu nog steeds niet is afgelopen. Maar volgens de planning komt daar binnenkort verandering in. Investeerders met een account bij het bedrijf krijgen namelijk (een deel van) hun geld terug. De Britse bank UBS denkt dat de negatieve gevolgen wel mee zullen vallen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Gaat Mt. Gox een bitcoin crash veroorzaken?

Sommigen denken namelijk dat het oplossen van het faillissement ertoe zou kunnen leiden dat het de bitcoin prijs enorm zou laten crashen. Er zou in één keer veel bitcoin (BTC) op exchanges gedumpt worden zodra investeerders hun tokens terugkrijgen, of omdat Mt. Gox zelf zou moeten verkopen om investeerders terug te kunnen betalen.

Crediteuren kunnen namelijk kiezen uit een uitbetaling in dollars en uit bitcoins en bitcoin cash (BCH). Die keuzemogelijkheid is toegevoegd om te voorkomen dat de exchange grote hoeveelheden coins zou moeten verkopen om aan genoeg cash te komen.

Eén van de crediteuren verklaarde vorig jaar nog dat er geen crash gaat komen, het proces van terugbetaling zal namelijk erg lang duren. We zijn inmiddels al ver gekomen, maar we zijn ook al 9 jaar verder.

Advertentie

UBS: géén BTC crash door Mt. Gox.

CoinDesk claimt een rapport van UBS te hebben ingelezen. Deze Britse bank denkt ook dat het proces niet als te veel problemen gaat veroorzaken. De twee grootste crediteuren, die samen 20% van het geld terug willen, zouden namelijk kiezen voor uitbetaling in crypto.

Toch durft ook UBS een crash niet uit te sluiten. Mt. Gox heeft ongeveer 142.000 BTC en 143.000 BCH weten terug te vinden. Dat zou ongeveer 90% van de actieve uitstaande tokens vertegenwoordigen, en 28% van de tokens die afgelopen week actief waren. Dat zou alsnog een flinke crash kunnen veroorzaken.

“In ieder geval is het bedrag nu een stuk minder geconcentreerd,” aldus UBS. Sommige klanten zullen vermoedelijk nog steeds een positief beeld van bitcoin hebben, wat ook goed nieuws zou kunnen betekenen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie