Timo Bult Timo Bult
23/11/2023 17:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/11/2023 12:20

Binance ex-CEO is vluchtgevaarlijk, kan 10 jaar celstraf krijgen

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Binance ex-CEO is vluchtgevaarlijk, kan 10 jaar celstraf krijgen

Foto: Primakov/Shutterstock

De ex-CEO van Binance, Changpeng Zhao (CZ), zou vluchtgevaarlijk zijn. Dat vinden aanklagers in de Verenigde Staten. Daarom zou hij het land niet mogen verlaten tot zijn rechtszaak begin 2024 start.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Oprichter crypto exchange Binance wil naar buitenland vertrekken

De oprichter van Binance is opgestapt als onderdeel van een schikking tussen de Amerikaanse autoriteiten en het handelsplatform. Al langere tijd liepen vele onderzoeken naar het platform. Zo zouden er een enorm aantal verdachte transacties nooit gemeld zijn.

Onderdeel van de schikking is een boete van 4,6 miljard dollar voor het bedrijf. CZ zelf kreeg er ook van langs en moet naast zijn opstappen ook een geldboete van 50 miljoen dollar betalen.

Maar voor CZ is het daarmee nog niet klaar. Hij moet namelijk nog steeds voor de rechter verschijnen. Hij riskeert een celstraf van maximaal 10 jaar, al is de algemene verwachting dat hij niet zo lang achter de tralies zal verdwijnen.

CZ wil terug naar thuisland

De oprichter van ’s werelds grootste exchange zit op dit moment niet vast. Er is namelijk een borgsom van 175 miljoen dollar vastgesteld. Daarvoor heeft CZ 15 miljoen dollar aan cashgeld beschikbaar gesteld en drie personen ondersteunen hem door garant te staan.

Met andere woorden, mocht CZ inderdaad vluchten dan is hij in ieder geval de 15 miljoen dollar kwijt, en kan de rechtbank beslag leggen op het vermogen van de drie garant staande personen.

Dat is dan ook de reden dat de oprichter vindt dat hij gewoon mag vertrekken. Hij is Canadees maar heeft ook een paspoort van de Verenigd Arabische Emiraten. De Amerikaanse aanklagers zijn het echter niet eens met zijn beredenering:

“De aanzienlijke bezittingen van Zhao en de sterke banden met de VAE, evenals het onvermogen van de regering om hem uit geleverd te krijgen uit de VAE, pleiten voor een uitspraak van deze rechtbank dat hij tot zijn veroordeling op 23 februari 2024 in de Verenigde Staten moet blijven.”

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie