Kevin Schijven Kevin Schijven
20/07/2020 11:55 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/07/2020 11:55

Bitcoin (BTC) exchange Coinsquare beschuldigd van wash trading

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) exchange Coinsquare beschuldigd van wash trading

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Coinsquare, een Canadese cryptocurrency-exchange, wordt door de Ontario Securities Commission (OSC), een Canadese financiële toezichthouder, beschuldigd van het knoeien met handelsvolumes, wat ook wel bekend staat als wash trading.
De OSC meldt op 16 juli in een beschuldigingsverklaring dat Cole Diamond, CEO van Coinsquare, samen met oprichter Virgile Rostand en CCO Felix Mazer bewust de markt hebben gemanipuleerd door handelsvolumes te vervalsen.


Volgens de verklaring gaf Diamond de opdracht aan werknemers om te knoeien met de cijfers. Wash trading is een vorm van marktmanipulatie waarbij de koper en verkoper vaak dezelfde persoon zijn om artificiële handelsvolumes te creëren.
Volgens de OSC stonden de vervalste handelsvolumes voor 90% van alle gerapporteerde volumes tussen juli 2018 en december 2019. Het bedrijf zou in deze periode 840.000 wash trade transacties hebben uitgevoerd op het handelsplatform met een geaccumuleerde waarde van ongeveer 590.000 bitcoin (BTC). Deze zouden momenteel ongeveer $5,4 miljard waard zijn.
De OSC beschuldigt het bedrijf er ook van dat het represailles heeft genomen tegen een klokkenluider. Een werknemer van Coinsquare zou meerdere malen geprobeerd hebben de illegale activiteiten van het bedrijf bloot te stellen. Hij werd ontslagen in december 2019.
Motherboard, de technologie-sectie van Vice, deed oorspronkelijk berichtgeving over de illegale activiteiten van Coinsquare. De publicatie heeft uitgelekte e-mails van het bedrijf in handen.
Vorig jaar stond een andere Canadese crypto-beurs groot in het nieuws: QuadrigaCX. In 2018 overleed plotseling de eigenaar van de exchange en nam de private keys van wallets het graf mee in waardoor 76.000 mensen $190 miljoen aan cryptocurrencies kwijt waren. Vorige maand noemde de OSC het nog een piramidespel.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie