Roy van Krieken Roy van Krieken
31/03/2023 17:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/03/2023 17:00

Bitcoin fees: dit kost een crypto trade jou bij Nederlandse exchanges

Nieuws

Foto: Shutterstock/Deemerwha studio

Geen enkele crypto belegger of handelaar komt er helaas onderuit; het betalen van fees, ofwel transactiekosten, op een handelsplatform. Echter, niet elke exchange rekent dezelfde transactiekosten en deze percentages kunnen in de praktijk behoorlijk ver uit elkaar liggen. Het gloednieuwe Finst belooft in ieder geval de allerlaagste transactiekosten te bieden van heel Nederland, en in dit artikel laten we zien dat je dit op den duur zeker in je portemonnee kan voelen.

Momenteel nodigt Finst men uit om het platform volledig gratis te gebruiken, je betaalt namelijk over de eerste €5.000 geen handelskosten

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Transactiekosten op exchanges

We nemen ter illustratie een voorbeeldtransactie van 1000 euro aan bitcoin (BTC) Hoeveel kost deze transactie je op verschillende exchanges in Nederland? Gemiddeld gezien doen Nederlandse crypto beleggers ook zo’n 20 transacties per jaar. Wat heb je dan op verschillende exchanges aan het einde van het jaar betaald aan handelskosten?

We zullen hier Finst vergelijken met Bitvavo, Litebit, Blox en Coinbase om zo een realistisch beeld te vormen van het bedrag dat je bij Finst zou kunnen besparen. Belangrijke kanttekening hierbij is wel dat we alleen de taker fees bespreken. Sommige exchanges, zoals Bitvavo, maken onderscheid tussen taker en maker fees, waarbij de maker fees vaak lager zijn.

Bitvavo rekent 0,25% aan handelskosten per transactie. Als je dus een transactie doet van 1000 euro moet je 2 euro 50 aan Bitvavo betalen.. Als je 20 transacties doet in een jaar loopt dit bedrag ongemerkt al gauw op tot 50 euro aan gemaakte handelskosten.

Op litebit bedragen de fees 0,70%. De voorbeeldtransactie zal je hier 7 euro lichter maken, en aan het einde van het jaar zullen de kosten zijn opgelopen tot 140 euro. Op Blox bedragen de fees 1%. Dat betekent dat je voor een transactie van 1000 euro, precies 10 euro betaalt. Over 20 transacties bedragen de handelskosten op Blox zo’n 200 euro!

Coinbase rekent de hoogste handelskosten van dit rijtje. Een fee van 1,49% betekent dat je 14 euro 90 mag afrekenen voor elke transactie van 1000 euro. Doe dit maal 20 en je eindigt met maar liefst met 298 euro aan gemaakte kosten! 

Finst doet het anders

Het team van Finst zag in dat dit anders kan, en moet. Daarom hanteren zij buitengewoon lage handelskosten. Bij Finst betaal je slechts 0,15% per transactie, wat in de praktijk dus 82% lager dan de concurrentie blijkt te zijn.

Als je bij Finst een transactie doet van 1000 euro betaal je een luttele 1 euro 50. Mocht je 20 keer deze transactie maken in een jaar betaal je alsnog niet meer dan 30 euro. 

Vergelijk die 30 euro maar eens met de bijna 300 euro bij Coinbase. Dat is nagenoeg een factor 10 minder aan kosten die jij als gebruiker maakt. Daarbij komt natuurlijk nog het feit dat bij meer transacties per jaar, of hogere bedragen per transactie, dit verschil alleen nog maar groter wordt. De bespaarde kosten kunnen al gauw oplopen tot vele honderden euro’s per jaar.

Iedereen die zich doodergert aan het betalen van handelskosten doet er daarom goed aan om op zijn minst Finst eens te bekijken. Iedereen die zich nu via deze link aanmeldt bij Finst kan daarnaast ook nog eens maar liefst 5000 euro helemaal gratis verhandelen.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021, een rol die hij kreeg via een aanbeveling. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Bom afgeweken: bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox 'kort' vertraagd
Bom afgeweken: bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox ‘kort’ vertraagd
'De bitcoin koers zal niet veel lager gaan dan dit,' zeggen analisten
‘De bitcoin koers zal niet veel lager gaan dan dit,’ zeggen analisten
Grote jongens zien kans in bitcoin's crash: $5,8 miljard bijgekocht
Grote jongens zien kans in bitcoin’s crash: $5,8 miljard bijgekocht
Advertentie