Timo Bult Timo Bult
15/12/2022 18:26 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/12/2022 18:26

Bitvavo krijgt nog €280 miljoen van crypto-leen platform, maar ‘Geen reden tot paniek’

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Génesis y sus socios recurren a la mediación para la quiebra

Foto: mundissima / Shutterstock.com

Het crypto-leenplatform DCG zit door de instorting van FTX in de problemen. Veel handelsplatformen maken gebruik van DCG om zogenoemde off-chain staking diensten aan te kunnen bieden aan klanten. Bitvavo is een van de exchanges die crypto heeft gestald bij dit platform. Kan dit problemen veroorzaken voor de Nederlandse cryptobeurs? Het korte antwoord is “nee,” aldus Bitvavo in een update. Het lange antwoord lees je hier.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitvavo heeft geld in gehavend DCG zitten

Dat FTX is ingestort is niet een opzichzelfstaand iets. Doordat FTX zo enorm was, waren de FTX tentakels vrijwel overal in de cryptowereld aanwezig. DCG werd hier het slachtoffer van aangezien het bijna $200 miljoen in een FTX-account had staan. Dit was een van de redenen dat DCG nu in zwaar weer zit.

Eerder was in het crypto nieuws te lezen dat hierdoor ook weer andere partijen in de problemen zijn gekomen. Zo claimt crypto exchange Gemini dat het nog $900 miljoen van DCG krijgt. Dit geld wil het zo snel mogelijk terugzien.

En dichterbij huis is onlangs duidelijk geworden dat Bitvavo in hetzelfde schuitje zit. In een update vandaag meldt de Nederlandse cryptobeurs dat Bitvavo:

“gebruik maakte van diensten van Digital Currency Group, Inc. en haar dochterondernemingen (DCG) [waaronder DCG, red.] voor het aanbieden van off-chain staking-diensten. Bij DCG is een liquiditeitsprobleem ontstaan door de recente turbulentie op de cryptomarkt. Als gevolg hiervan heeft DCG terugbetalingen opgeschort totdat dit liquiditeitsprobleem is opgelost.”

Bitvavo heeft €280 miljoen van €1,6 miljard aan tegoeden bij DCG staan

Bitvavo meldt verder dat het €1,6 miljard aan tegoeden en digitale activa beheert. Daarvan staat €280 miljoen op dit moment bij DCG. Samen met andere zakelijke klanten van DCG probeert de Nederlandse cryptobeurs dit geld nu terug te krijgen. Naar verluidt is dit in samenwerking met crypto exchange Gemini.

Bitvavo benadrukt dat het verwacht dat het grootste deel van de uitstaande tegoeden zullen worden terugbetaald door DCG. Het voegt toe aan de update die klanten gerust moet stellen dat:

“Bitvavo maakt sinds de oprichting winst en verkeert in een financieel solide positie. Indien nodig zal Bitvavo zelf bijspringen om onze klanten te beschermen. De schuld die DCG aan Bitvavo heeft, vormt daarin geen belemmering.”

Kortom, ondanks de situatie kunnen klanten gewoon hun tegoeden blijven opnemen. Het houdt naar verluidt alle activa van zijn klanten 1:1 aan en zal dit nooit uitlenen zonder dat daar expliciete toestemming voor is gegeven.

In een latere toevoeging stelt Bitvavo dat het alle crypto-activa die vaststaan bij DCG zal prefunden. Zodoende zouden klanten geen hinder ndervinden van de liquiditeitsproblemen bij Genesis.

Meer lezen over Bitvavo? Lees hier de Bitvavo review op Crypto Insiders.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie