Simon Bosch Simon Bosch
17/12/2022 18:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/12/2022 18:02

Boekhoudbedrijf Mazars stopt met reserve-audits voor crypto bedrijven

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…

Foto: Shutterstock/JeanLucIchard

Binance heeft in november een ‘Proof-of-Reserves’ uitgebracht. Dit hield in dat klanten konden controleren of de cryptobeurs hun tokens ook wel echt had. Hiervoor heeft Binance het boekhoudbedrijf Mazars ingehuurd. Maar de telling scheen volgens sommigen niet helemaal te kloppen, en nu stopt Mazars helemaal met het aanbieden van deze dienst voor andere crypto bedrijven.

Memecoin-maker voor Solana draait monsteromzet
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Paniek bij Binance

Binance ontving nogal wat kritiek op de Proof-of-Reserves die het in november onthulde als reactie op de problemen bij FTX. Het zou namelijk stiekem de fondsen van gebruikers inzetten om investeerders die met hefbomen handelen te kunnen betalen. Dit is tot nu toe goed gegaan omdat genoeg klanten hun geld niet opnamen.

Het was zelfs ná de audit in november niet meteen duidelijk dat Binance deze strategie volgde. Het was bijvoorbeeld niet duidelijk wat nou precies het moederbedrijf van Binance is en waar alle activa liggen. Ook was het niet duidelijk dat Binance tokens van nietsvermoedende klanten reserveerde voor handelaren met margin, in jargon.

Dit had in theorie kunnen leiden tot een faillissement in de stijl van FTX, maar dat lijkt niet de situatie te zijn. De CEO van on-chain analysebedrijf CryptoQuant verklaarde dat Binance absoluut niet dezelfde zorgwekkende karakteristieken heeft als FTX vóór het faillissement.

Advertentie

Stopt Mazars met crypto audits?

Mazars is kennelijk tijdelijk gestopt met audits voor alle bedrijven in de crypto-industrie. Dat verklaarde een Binance-woordvoerder aan Bloomberg. Naast Binance hebben ook Crypto.com, KuCoin en anderen last van de maatregel. Je kunt de audits nog wel zien op de sites van de betreffende bedrijven, maar Mazars zal vermoedelijk geen nieuwe resultaten meer bieden.

Mazars had een speciale website voor crypto-audits, namelijk ‘veritas.mazars.com’. Maar deze site is volledig uit de lucht gehaald. De beslissing zou kunnen komen doordat er nogal wat kritiek is op het concept achter Proof-of-Reserves. Het betekent namelijk niet dat een bedrijf financieel sterk is.

Mazars is een groot accountancy- en consultancybureau, het is mogelijk dat het niet zijn naam wil verbinden aan de industrie nu deze in zwaar weer verkeert. In februari weigerde het om samen te werken met de Trump Organization omdat de financiële structuur naar eigen zeggen erg onbetrouwbaar was.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie