Simon Bosch Simon Bosch
12/12/2022 20:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/12/2022 20:04

Binance deelt bitcoin Proof-of-Reserves, ontvangt kritiek

Nieuws

Foto: Iryna Budanova / Shutterstock.com

Binance heeft net als veel andere crypto exchanges zijn ‘Proof-of-Reserves’ onthuld. Het doel hiervan is om het vertrouwensgat in exchanges te dichten, maar er is een hoop kritiek op het initiatief. Nu blijkt dat er nog veel meer mis is met Binance’ bewijs dat het de activa van klanten ook daadwerkelijk bezit.

Bitcoin halving heeft grote impact, zo bereidden miners zich voor
Bitcoin halving heeft grote impact, zo bereidden miners zich voor

Onduidelijkheid bij Binance

The Wall Street Journal heeft een aantal boekhoudkundige specialisten geraadpleegd. Binance heeft weliswaar een ‘Proof-of-Reserves’, maar er zou tegelijkertijd nogal wat onduidelijkheid zijn over waar de activa zijn ondergebracht. Hier lijkt bewust of onbewust mee geknoeid te zijn geweest.

Een voormalig Financial Accounting Standards Board-lid (FASB) benadrukt dat de audit voor de Proof-of-Reserves, die is gedaan door het gerenommeerde boekhoudbedrijf Mazars, weinig zekerheden biedt over waar de activa precies liggen.

Binance heeft de afgelopen twee jaar grote reorganisaties doorgevoerd, waaruit onder andere Binance US is ontstaan. Nu is er de nodige onduidelijkheid over de bedrijfsstructuur van Binance, zo wist Binance’ Chief Strategy Officer Patrick Hillmann niet te noemen wat Binance’ moederbedrijf nou precies is.

Advertentie

Gat in balans van Binance?

Misschien nog veel belangrijker is dat de cryptobeurs Mazars geen onderscheid heeft laten maken in de activa die direct van tokenholders zijn en de activa die klanten lenen voor bijvoorbeeld trades met hefbomen. Bij elkaar genomen heeft Binance 101% van de bitcoins van klanten onder beheer. Maar als je de activa die de exchange reserveert voor klanten met hefbomen weglaat is dit slechts 97%.

Binance zou dus een deel van de activa van klanten gebruiken om handelaren te betalen die met schuld investeren. Tot nu toe is dat goed gegaan omdat niet iedere klant met directe bitcoin-blootstelling zonder hefboom zijn coins opneemt en in cold storage stopt.

Maar dit kan natuurlijk veranderen. Voorheen leek de crypto-industrie ervan overtuigd te zijn dat bedrijven zoals BlockFi, Celsius en FTX niet failliet konden gaan. Toch is bij deze bedrijven een soort bank run ontstaan door financiële problemen, en Binance hoeft hier geen uitzondering op te zijn.

Het moet ook benadrukt worden dat de onlangs onthulde Proof-of-Reserves alleen betrekking had op bitcoin (BTC), de vele altcoins die Binance aanbiedt zijn dus niet meegenomen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Nieuwe memecoin strategie op Bitvavo: ‘Veel effectiever dan bitcoin’
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Advertentie