Timo Bult Timo Bult
31/01/2022 10:56 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/01/2022 10:56

Cardano verwelkomt nieuwe gedecentraliseerde exchange: ADAX

Nieuws
Cardano verwelkomt nieuwe gedecentraliseerde exchange: ADAX

Foto: Furkan Cubuk/Shutterstock

Cardano (ADA) heeft er weer een nieuwe gedecentraliseerde exchange (DEX) bij. Gisteren lanceerde ADAX op het mainnet. De lancering komt op een moment dat het netwerk al onder hoge druk stond.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

ADAX doet bijdrage aan Cardano ecosysteem

Volledig volgens de roadmap van het project is gisteren de eerste versie, ADAX V1, gelanceerd op het Cardano mainnet. ADAX is een “geautomatiseerd liquiditeitsprotocol dat transacties binnen het Cardano-ecosysteem op een volledig gedecentraliseerde en non-custodian manier mogelijk maakt.”

Op de DEX kunnen gebruikers Cardano tokens verhandelen. Waar transacties bij exchanges zoals het Nederlandse Bitvavo via een centraal platform worden afgewikkeld, gebeurt dat bij een DEX via de blockchain. Hierbij komt dus geen centrale partij kijken.

Ethereum brug

Volgens de roadmap zal ADAX zich in het eerste kwartaal vooral storten op een marketingcampagne. In het tweede kwartaal zal vervolgens de ERC20 Bridge worden gelanceerd. Dit zal een brug tussen het Cardano en Ethereum (ETH) ecosysteem slaan.

In het derde kwartaal volgt de implementatie van know-your-customer (KYC) tools. Ook zal ADAX het mogelijk maken om met non-fungible tokens (NFT’s) te handelen op de DEX.

Advertentie

Cardano onder hoge druk

Ondertussen blijft de druk op het Cardano-netwerk onverminderd hoog. De lancering van SundaeSwap, ook een DEX, zorgde er al voor dat het netwerk tegen zijn limieten aanliep. Sinds de lancering van SundaeSwap zitten de transactieblokken op Cardano rond de 90% gevuld.

Het team achter de ontwikkeling van het netwerk, Input Output, heeft voor 2022 plannen om het netwerk te schalen. Zo zal het team de maximale blokgrootte stapsgewijs verhogen. In dit artikel lees je meer over de plannen.

De hoge druk zorgt er op dit moment voor dat transacties lang op zich kunnen laten wachten. Daarnaast zullen gedecentraliseerde applicaties, zoals ADAX en SundaeSwap, trager werken dan normaal.

Cardano groeit ondertussen door. Inmiddels zijn er zo’n 3 miljoen ADA wallets waarvan 1 miljoen hun ADA vast hebben gezet, ook wel staking genoemd. Daarnaast zijn er zo’n 1.000 smart contracts.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie