Thom Derks Thom Derks
11/03/2023 15:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/03/2023 15:30

Coinbase zet crypto staking dienst voort, ondanks SEC dreiging

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Brian Armstrong, CEO de Coinbase, pide normativa clara para cryptos

Foto: rarrarorro/Shutterstock

Het is je vast niet ontgaan dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) afgelopen maand hard ingreep door het staking-programma van Kraken in de Verenigde Staten te sluiten. Volgens de SEC kwalificeert het staking-programma van Kraken als een ongeregistreerd effect en had het platform zich tenminste bij de toezichthouder moeten registreren. Coinbase trekt zich daar niets van aan en wijst vooral op de verschillen tussen zijn programma en dat van Kraken.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

‘Staking beloning komt uit het protocol’

Coinbase is van mening dat het op geen enkel moment het eigendom van de assets van zijn gebruikers overneemt in zijn staking programma. Volgens de SEC was daar in het geval van Kraken wel degelijk sprake van. “Jouw staked-assets blijven beloningen verdienen en je hoeft daar niets voor te doen. Die beloning komt uit het protocol, niet vanuit Coinbase”, aldus het beursplatform van CEO Brian Armstrong.

Hiermee wil Coinbase vooral benadrukken dat het enkel een dienst verleent. Het faciliteert enkel en alleen de technische procedure die bij staking van crypto komt kijken en nemen de munten van hun gebruikers niet in beheer. In principe heeft de beurs daar gelijk in, omdat de munten vastzitten in de Proof-of-Stake contracten van de blockchains in kwestie en niet in de wallets van Coinbase.

“Coinbase is alleen een dienstverlener die jou, de validators in het netwerk en het protocol met elkaar verbindt. Gebruikers krijgen geen aandeel in de staking-beloning die Coinbase zelf ontvangt.”

Advertentie

Grijs gebied qua crypto regelgeving

Ondanks die woorden valt het niet te ontkennen dat Coinbase zich momenteel in een grijs gebied begeeft. In principe verschilt het staking-programma van het beursgenoteerde beursplatform niet fundamenteel met die van Kraken. Het is wat dat betreft heel goed mogelijk dat de SEC binnenkort ook achter Coinbase aangaat.

Dat zou een meer dan dramatische ontwikkeling voor de industrie zijn en Proof-of-Stake blockchains een stuk minder interessant maken voor het grote publiek. Wat ze nu zo interessant maakt, is dat je een gegarandeerd rendement van een paar procent aan tokens kunt pakken op bijvoorbeeld ethereum (ETH).

Als dat straks niet meer kan, dan zal er wat dat betreft een groot voordeel wegvallen voor Proof-of-Stake projecten ten opzichte van Proof-of-Work projecten als bitcoin. In die zin gaan we voor de industrie een zeer spannende periode tegemoet.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie