Erik Juffermans Erik Juffermans
02/10/2023 16:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/10/2023 16:00

Crypto beurs FTX bood Trump 5 miljard om af te zien van presidentschap

Nieuws
Crypto beurs FTX bood Trump 5 miljard om af te zien van presidentschap

Foto: Evan El-Amin/Shutterstock

In november vorig jaar ging de grote crypto beurs FTX ten onder. Inmiddels weten we dat het er schimmig aan toe ging achter de schermen; witwaspraktijken, sjoemelen met klantentegoeden en corruptie om een paar voorbeelden te noemen. 

Michael Lewis, auteur van ‘Going Infinite: The Rise and Fall of a New Tycoon’, heeft nu een schokkende openbaring gedaan. Het boek gaat over FTX en diens voormalige CEO, Sam Bankman-Fried (SBF). In het boek claimt Lewis dat SBF vijf miljard dollar naar Donald Trump zou sturen als hij zich terug zou trekken uit de presidentsverkiezing.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo geeft lezers vandaag gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Vijf miljard aan Donald Trump om niet mee te doen

Dat Bankman-Fried zich niet aan de regels hield is inmiddels duidelijk. Het omkopen van een presidentskandidaat voor het schokkende bedrag van vijf miljard dollar slaat echter werkelijk alles. In een interview licht Lewis de gebeurtenis toe.

“Dit is alleen schokkend als je SBF niet kent. Sam dacht ‘hoeveel zou het kosten om Trump zich niet verkiesbaar te stellen?’”

Aldus Lewis. Het benodigde bedrag dat schijnbaar al snel te ronde ging achter de schermen bij FTX was vijf miljard. Het is onduidelijk of het bedrag door Trump zelf was voorgesteld, meldt Lewis.

Toen de plannen concreet begonnen te worden implodeerde FTX. Volgens Lewis ging de deal niet door omdat FTX het geld simpelweg niet meer had.

SBF zag zichzelf blijkbaar niet enkel als de messias van de crypto wereld. Zijn ambitie ging duidelijk verder dan dat. Hij wilde de gehele democratie van de Verenigde Staten beïnvloeden. Hij zag Trump als een risico voor de democratie, aldus Lewis.

Het proces van crypto beurs oprichter Sam Bankman-Fried

Lewis was al bezig met zijn boek voordat FTX in november vorig jaar in elkaar stortte. Naar eigen zeggen bezocht hij SBF meerdere malen op het hoofdkwartier in de Bahama’s. Hij was er ook op die gitzwarte dag bij toen de exchange ten onder ging.

“Het was net de nasleep van Pompeii. Overal lagen kleren en eigendommen, bevroren in de tijd. Velen gingen naar het vliegveld en lieten bedrijfsauto’s achter op de stoep met de sleutels erin.”

Het boek van Lewis over de FTX ramp en de man erachter is vanaf deze week te verkrijgen. Ook begint het langverwachte proces van Bankman-Fried op donderdag. De beste man wordt voor meer dan tien overtredingen aangeklaagd.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement