Simon Bosch Simon Bosch
14/09/2023 10:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/09/2023 10:00

Bitcoin crash door FTX dump? Angst is misplaatst zegt onderzoeker

Nieuws
Bitcoin crash door FTX dump? Angst is misplaatst zegt onderzoeker

Foto: Andrey Gorgots / Shutterstock.com

Begin deze week schreven we dat FTX van plan is om een enorm bedrag aan cryptocurrencies te verkopen. Het veroorzaakte veel angst in de markt, en veel coins zagen vlak hierna een dip. Toch is de angst volgens analisten overdreven, de verkoopdruk zou namelijk veel kleiner kunnen zijn dan gedacht.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin crashte na FTX nieuws, maar nu niet meer?

De cryptobeurs is weliswaar failliet, maar er moet nog een hoop gebeuren voordat klanten optimaal gecompenseerd kunnen worden. Maandag bleek uit documenten die de curator bij de rechtszaal heeft ingediend dat het alle overgebleven activa wil verkopen. Deze aanvraag is inmiddels goedgekeurd.

Weliswaar komt FTX omgerekend miljarden dollars van klanten tekort om ze helemaal terug te betalen, maar nog steeds heeft het een paar miljard aan cryptocurrencies.

Om hoeveel het precies gaat is niet helemaal duidelijk, maar afgelopen april was het 3,4 miljard dollar waard. Het grootste deel hiervan bestond uit solana (SOL), waar het maar liefst 1,1 miljard dollar van had. De SOL-koers daalde kort na de indiening van de documenten met ongeveer 10%.

Verder had FTX in april met name veel van zijn eigen token (FTT, 529 miljoen dollar) en bitcoin (BTC, 560 miljoen dollar)

Maar inmiddels lijkt de markt bij te komen van de schrik. Veel van de betrokken activa zijn weer grotendeels hersteld van de crash. De bitcoin koers staat zelfs 1,8% hoger dan het niveau van vóór de crash.

Advertentie

Crypto paniek om niets

Volgens CoinDesk vindt David Lawant, hoofdonderzoeker van crypto-vermogensbeheerder FalconX, de problemen wat opgeklopt. Hij denkt dat de verkoopdruk veel lager zou kunnen zijn dan gedacht. Met de goedkeuring van de rechter kan het bedrijf beginnen met verkopen, maar het zal niet gaan om verkopen op de open markt.

FTX zal namelijk gaan verkopen aan institutionele investeerders die verplicht zijn om de coins voor een bepaalde tijd vast te houden. Ook heeft de rechter een limiet van 100 miljoen dollar gelegd op verkopen, alhoewel die onder bepaalde omstandigheden verhoogd kan worden naar 200 miljoen dollar per week. Het platform kan dus niet zomaar het hele bedrag in één keer op de markt dumpen.

Op sociale mediaplatform X verklaart Arca-topman Jeff Dorman praktisch hetzelfde. “Market makers en handelaren begrijpen niet hoe [dit langzame verkoopproces] in zijn werk gaat. Dit is niet ‘iedereen voor zich’,” concludeert Dorman.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Duitsland bijna klaar met Bitcoin dump: minder dan 20% blijft over
Duitsland dumpt 435 miljoen aan bitcoin, parlementslid slaat alarm
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Duitsland bijna klaar met Bitcoin dump: minder dan 20% blijft over
3 redenen waarom de bitcoin koers al dagen daalt
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Bom afgeweken: bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox 'kort' vertraagd
Bom afgeweken: bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox ‘kort’ vertraagd
'De bitcoin koers zal niet veel lager gaan dan dit,' zeggen analisten
‘De bitcoin koers zal niet veel lager gaan dan dit,’ zeggen analisten
Grote cryptobeurs trekt stekker uit 'bitcoin hotel' project
Grote cryptobeurs trekt stekker uit ‘bitcoin hotel’ project
Advertentie