FTX

Het is je vast niet ontgaan dat cryptobeurs FTX momenteel in grote problemen verkeert. De kans is op dit moment nihil dat gebruikers de tegoeden die zich momenteel nog op het platform bevinden ooit nog terugkrijgen. Op 11 november heeft FTX namelijk voor alle 130 verwante bedrijven het faillissement aangevraagd en is Sam Bankman-Fried afgetreden als CEO.

Niemand weet op dit moment exact hoe groot de schade is bij FTX en welke andere crypto-bedrijven zij mogelijk met zich meesleuren. Wel zeker is dat de reputatie van de industrie door het omvallen van het grote FTX een flinke deuk oploopt.

Wat is er gebeurd?

Het begon allemaal met het uitlekken van een zwakke financiële balans van Alameda Research, een bedrijf dat nauw verbonden is met FTX. Als reactie op die zwakke balans besloten Binance en zijn CEO Changpeng Zhao om alle FTX Tokens die zij nog hadden te liquideren. Dit maakten zij publiek bekend, waardoor er meteen paniek ontstond rondom de token.

Die paniek sloeg over op het beursplatform, waarna mensen massaal hun crypto van het platform afhaalden. In de eerste uren riep Sam Bankman-Fried nog dat FTX voldoende reserves had om de tegoeden van alle klanten af te dekken, maar dat bleek niet waar te zijn. Het duurde uiteindelijk niet lang voordat de opnames werden gepauzeerd.

Na verloop van tijd werd er steeds meer duidelijk over de tekorten van FTX, dat volgens de laatste geruchten zo’n 1 miljard dollar aan klant-tegoeden mist. Er was even sprake van een mogelijke overname van FTX door Binance, maar daar zagen zij vanaf na het inzien van de boeken.

Inmiddels lijkt niemand het beursplatform meer te kunnen redden en is het wachten op de afwikkeling van de faillissementsprocedure. Het is te hopen dat de problemen bij het beursplatform niet al teveel overslaan op de rest van de industrie, maar het lijkt nog te vroeg om daar definitieve uitspraken over te doen.

Andere partijen in de problemen?

Net als bij de implosie van Terra van mei 2022, lijkt het omvallen van FTX ook andere partijen met zich mee te trekken. Op het moment van schrijven heeft BlockFi al aangekondigd dat het niet meer mogelijk is voor zijn gebruikers om fondsen op te nemen.

Nexo kwam juist met de schrik vrij. Dit jonge crypto-leenplatform haalde tussen 1 en 8 november ruim 200 miljoen dollar aan vermogen van FTX af. Hiermee is Nexo waarschijnlijk ontsnap aan een catastrofale gebeurtenis voor het bedrijf.

Ook de geruchten dat de bitcoin van El Salvador bij FTX zouden staan bleken niet te kloppen. Miljardair en Terra-aanhanger Mike Novogratz vertelde tijdens CNBC’s Squawk Box dat hij dit gerucht had opgevangen. Het duurde echter niet lang voordat Binance CEO Changpeng Zhao dit ontkende.

Gebruikers van het Nederlandse Bitvavo lijken zich geen zorgen te hoeven maken over FTX-achtige praktijken. Het Nederlandse beursplatform is tot een bedrag van 225 miljoen euro verzekerd en biedt ook nog eens garantie op crypto-tegoeden tot 100.000 euro. Verder zijn de tegoeden van gebruikers ondergebracht bij een stichting die compleet los staat van het beursplatform zelf.

Zijn er ook positieve consequenties?

Het is vreselijk dat wederom blijkt dat bepaalde bedrijven en figuren binnen de industrie niet te vertrouwen zijn. Bitcoin is door Satoshi Nakamoto immers bedacht als een digitale valuta waarbij je niemand hoeft te vertrouwen. Je kunt jouw bitcoin in principe volledig in eigen beheer bewaren, zodat je niet afhankelijk bent en moet vertrouwen op partijen als FTX.

Als we iets positiefs moeten noemen dat voortkomt uit het drama bij FTX, dan is het waarschijnlijk dat meer mensen zich nu beseffen waar de echte waarde van bitcoin en crypto in zit. Het is te hopen dat meer mensen hierdoor eigen wallets gaan gebruiken om in ieder geval een deel van hun crypto-vermogen te beschermen op de manier zoals het bedoeld is.

Verder zien we vrijwel alle grote beurzen ter wereld Proof-of-Reserves aankondigen. Dit is een manier waarop beurzen cryptografisch kunnen bewijzen dat jouw bitcoin of andere crypto daadwerkelijk aanwezig zijn in de wallets van de beurs. Dat is een eerste stap in de goede richting, want hiermee kunnen mensen individueel verifiëren of de beurs waar zij op vertrouwen daadwerkelijk te vertrouwen is.

Daarmee zijn we er jammer genoeg nog niet helemaal. Het zou helemaal fantastisch zijn als beurzen ook hun complete financiële situatie met de markt delen. Dan kun je er helemaal zeker van zijn dat jouw crypto veilig en wel in de wallets van het beursplatform zitten.

Het omvallen van FTX heeft een heleboel negatieve consequenties en is voor een grote groep mensen heel pijnlijk. Maar gelukkig zijn er ook positieve dingen te melden en wordt de industrie hier op de lange termijn hopelijk weer sterker van.

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in de crypto-industrie door het laatste crypto nieuws.

Meer over FTX

Laatste nieuws