Ivo Melchers Ivo Melchers
20/09/2023 07:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/09/2023 07:00

Gevallen crypto beurs klaagt ouders van oprichter aan: miljoenenfraude

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Gevallen crypto beurs klaagt ouders van oprichter aan: miljoenenfraude

Foto: Lane V. Erickson / Shutterstock.com

De failliete crypto exchange FTX, dat in november vorig jaar dramatisch ten onder ging, houdt nog altijd volop de gemoederen bezig in het crypto-land. Terwijl alle ogen gericht zijn op de start van de zaak tegen Sam Bankman-Fried (SBF), de oprichter en tevens voormalig CEO van FTX, worden nu tevens zijn ouders voor de rechter gesleept.

Bitcoin- en andere cryptofondsen groeien harder dan ooit tevoren
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Ingestorte crypto beurs start rechtszaak

Op 18 september heeft FTX een rechtszaak aangespannen bij de federale rechtbank in Delaware tegen de ouders van SBF. Joseph Bankman en Barbara Fried worden ervan beschuldigd hun ‘’toegang en invloed binnen de FTX-onderneming te hebben gebruikt om zichzelf te verrijken’’.

De juridische stappen zijn ondernomen met als doel miljoenen dollars aan frauduleus overgemaakte en verduisterde gelden terug te vorderen van het echtpaar.

In de aanklacht schrijven de advocaten van FTX dat de heer Bankman en mevrouw Fried, beide gerenommeerde hoogleraar rechten aan de Stanford Law School, een contant geschenk van 10 miljoen dollar hebben gekregen van SBF, evenals een huis van 16,4 miljoen dollar in de Bahama’s. Deze giften zouden beiden afkomstig zijn van de omgevallen cryptobeurs.

De debiteuren beweerden bovendien dat de ouders van SBF ‘’zeer nauw betrokken’’ waren bij de activiteiten van FTX vanaf het begin tot de ineenstorting, in tegenstelling tot wat SBF beweert.

In de aanklacht wordt geschreven dat de vader van SBF begon als zogenoemde ‘pro-bono’ medewerker, ofwel een vrijwillige professional, binnen de organisatie. Geleidelijk nam hij echter de verantwoordelijkheden op zich van een ‘de facto’ officier die FTX-operaties strategisch adviseerde en er toezicht op hield. Met de term ‘de facto’ wordt aangegeven dat hij niet formeel was aangesteld tot de positie die hij uitoefende. De moeder van SBF zou bovendien actief betrokken zijn bij de politieke donaties van de beurs.

Advertentie

Strafzaak ex-CEO FTX bijna van start

De advocaten van de ouders van SBF noemen de beweringen ‘’volkomen vals’’ en vinden het gestarte juridische proces ‘’een gevaarlijke poging om Joseph en Barbara te intimideren en het juryproces te ondermijnen, slechts enkele dagen voordat het proces tegen hun kind begint’’.

Nadat SBF vorig jaar op de Bahama’s in de boeien geslagen werd, moest hij slechts twee weken in de gevangenis verblijven. Hierna werd hij op borgtocht vrijgelaten en onder strenge supervisie ondergebracht in het huis van zijn ouders.

Iets meer dan vijf weken geleden werd deze borgtocht echter ingetrokken aangezien hij invloed probeerde uit te oefenen op potentiële getuigen. Nu verblijft hij achter de tralies tot zijn strafzaak in oktober van start zal gaan. Zijn advocaten zetten echter nog alle zeilen bij voor een tijdelijke vrijlating.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie