Erik Juffermans Erik Juffermans
17/03/2024 19:18 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/03/2024 14:45

‘Crypto koning’ van FTX had geheime plannen om imago op te poetsen

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto koning 'SBF' gaat in hoger beroep tegen 25-jarige celstraf

Foto: lev radin/Shutterstock

Als je al wat langer in het crypto wereldje zit dan ben je vast op de hoogte van het FTX drama. In november 2022 stortte de voormalige cryptobeurs ineen en dit leidde tot een diepere en langer bear-markt dan voorzien.

De man achter deze ramp was Sam Bankman-Fried, ook wel bekend als SBF. In november van 2023 werd SBF veroordeeld voor meerdere serieuze overtredingen, waaronder fraude en samenzwering tot fraude.

Waar SBF ooit als de ‘messias’ van de crypto-industrie werd gezien, is van zijn goede reputatie helemaal niks meer over. Nieuwe documenten onthullen dat de voormalig CEO van FTX nog een plan had om zijn imago op te poetsen voordat hij veroordeeld werd.

Nu direct crypto kopen en ruilen via Ledger door nieuwe samenwerking
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

De geheime plannen van voormalig FTX CEO ‘SBF’

Na de implosie van FTX kreeg SBF als CEO alle schuld op zich. Terecht natuurlijk, maar hijzelf had goede hoop dat zijn reputatie nog te redden viel.

Een van zijn plannen was om in gesprek te gaan met Tucker Carlson, een beruchte en controversiële Amerikaanse televisiepersoonlijkheid. Volgens het plan zou SBF in dat gesprek naar buiten komen als Republikein en op deze wijze meer steun vergaren.

Een ander plan van SBF was in verband met sociale mediaplatformen. Volgens de documenten zou hij via sociale media zijn kant van het verhaal vertellen. Inclusief “de smerige details, over wat er was gebeurd achter de schermen, maar ook over de fouten van de advocaten”.

SBF overwoog ook om de schuld te geven aan een ‘woke agenda’, aan Alameda, het zusterbedrijf, en om anti-Binance berichten naar buiten te brengen

Aanklagers zijn nog niet klaar met oud “crypto koning”

Volgens de aanklagers getuigen al deze plannen enkel van de verregaande manipulatietechnieken die SBF overwoog.

Inmiddels zit SBF al achter slot en grendel en dit zal voorlopig ook wel zo blijven. De aanklagers maakten onlangs hun strafeisen bekend; ze eisen dat SBF maar liefst 50 jaar de gevangenis ingaat.

Op de piek van FTX was het crypto imperium $32 miljard dollar waard. Dit verdampte volledig en daarnaast verdween er $10 miljard aan klantentegoeden. Hoewel SBF altijd zijn onschuld volhield, getuigden meerdere voormalig collega’s tegen SBF. Deze medeplichtigen bekenden ook schuld.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie