Roy van Krieken Roy van Krieken
16/03/2024 10:31 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/03/2024 08:52

FTX schandaal: Tot 50 jaar cel geëist tegen Sam Bankman-Fried

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…

Foto: Tiko Aramyan/Shutterstock

De cryptowereld staat opnieuw in de schijnwerpers, maar ditmaal niet vanwege een recordbrekende BTC koers of een innovatieve doorbraak. Het betreft de dramatische ondergang van Sam Bankman-Fried, oprichter van het inmiddels failliete cryptoplatform FTX. Eenmaal gevierd als cryptomiljardair, krijgt Bankman-Fried nu een celstraf van 40 tot 50 jaar te horen van aanklagers, maar dat is nog niet eens alles.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Een crypto-imperium gebouwd op drijfzand

FTX was een van de grootste en bekendste crypto exchanges ter wereld en vele tienduizenden klanten maakten van FTX hun thuisbasis. Echter, de snelle ineenstorting van dit platform in 2022 gedreven door een massale uittocht van klanten te midden van dalende cryptokoersen, onthulde een verontrustende waarheid. Bankman-Fried zou achter de schermen de boel hebben belazerd. Hij wordt beschuldigd van het overboeken van maar liefst 10 miljard dollar van klantengelden naar zijn eigen investeringsbedrijf voor persoonlijke gewaagde investeringen.

De beschuldigingen tegen Bankman-Fried zijn niet mals: van het stelen van miljarden dollars tot aan fraude en samenzwering. Een jury bevond hem in november schuldig aan zeven aanklachten. De federale aanklagers in New York portretteren een beeld van een man wiens leven getekend is door “ongeëvenaarde hebzucht en overmoed”. De eis? Een gevangenisstraf van 40 tot 50 jaar.

Deze straf zou er volgens de aanklagers voor moeten zorgen dat SBF in de toekomst op geen enkele manier in staat zal zijn om meer mensen te belazeren, iets waar zij dus wel degelijk bang voor zijn.

Daarnaast wordt ook geeist dat SBF en zijn FTX maar liefst $11 miljard moet betalen aan onder meer schuldeisers. Veel van deze schuldeisers zijn klanten van FTX die momenteel nog altijd hun geld kwijt zijn.

Advertentie

Wat de toekomst in petto heeft voor FTX

Terwijl de verdediging pleit voor een aanzienlijk mildere straf van maximaal 6,5 jaar, wacht Bankman-Fried eind deze maand op zijn definitieve vonnis. Zijn advocaten bereiden zich al voor op een hoger beroep, maar de implicaties van zijn potentiële straf en de schaduw die het werpt over de cryptosector zijn onmiskenbaar.

SBF mag dan wel lang achter de tralies belanden, maar de schade die hij heeft aangericht aan het imago van crypto is onherroepelijk. Ooit werd SBF gezien als een van de knapste koppen van de klas, maar ondertussen is hij voor velen niets meer dan een ordinaire fraudeur.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Nieuwe memecoin strategie op Bitvavo: ‘Veel effectiever dan bitcoin’
Cryptobeurs gehackt, miljoenen aan ethereum gestolen
Cryptobeurs gehackt, miljoenen aan ethereum gestolen
Advertentie