Simon Bosch Simon Bosch
15/12/2022 19:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/12/2022 19:33

Eindigt Binance zoals FTX? On-chain data toont verschillen

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Eindigt Binance zoals FTX? On-chain data toont verschillen

Foto: mundissima / Shutterstock.com

Na het faillissement van FTX dreigde de gehele markt voor cryptocurrencies in de problemen te komen. Begin deze week leek zelfs Binance problemen te hebben. Toch lijkt het allemaal nog wel mee te vallen, als we on-chain analysebedrijif CryptoQuant mogen geloven. Binance zou niet hetzelfde gedrag als FTX vertonen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Fratsen bij Binance?

Binance is de grootste crypto exchange ter wereld wat volume betreft, maar dat betekent niet per se dat alles loopt zoals het zou moeten lopen. Begin deze week bleek dat Binance’ audit voor de Proof-of-Reserves die het vorige maand heeft uitgebracht geen duidelijk beeld geeft van de fondsen van gebruikers.

Om precies te zijn lijkt Binance een deel van de fondsen van klanten te gebruiken om andere klanten met hefboom te laten handelen. Dit betekent dat een deel van de fondsen constant niet beschikbaar zou zijn voor opnames. Dat is tot nu toe goed gegaan, omdat veel klanten hun tokens niet zomaar opnemen.

Maar sinds het bekend is dat Binance dit doet is enorm veel kapitaal vertrokken van Binance. In 24 uur zou meer dan 1,6 miljard dollar naar wallets die niet van Binance zijn verplaatst.

Advertentie

Binance niet te vergelijken met FTX

Dit roept nogal wat vragen op. Concurrent FTX is namelijk ten onder gegaan omdat het ook geld van gebruikers gebruikte voor andere doeleinden. CryptoQuant-CEO Ki Young Ju schrijft op Twitter dat het allemaal reuze mee lijkt te vallen. Hij ziet geen verdachte on-chain praktijken op het moment.

Van afgelopen maandag tot dinsdag zijn de BTC-reserves van Binance met 8% gedaald, maar sinds de problemen bij FTX vorige maand zijn dezelfde wallets met 24% gegroeid. Binance zou dus niet de extreme outflows hebben die we bij FTX zagen vlak voordat dit bedrijf failliet ging.

On-chain analist Nic Carter bevestigt dat de outflows uit Binance wel meevallen. De bitcoin-wallets hebben nu hetzelfde niveau bereikt als in mei dit jaar. De krimp in stablecoins op Binance is zelfs nauwelijks zichtbaar.

Het moet ook gezegd worden dat verdachte situaties niet altijd te zien zijn op blockchains. Daarom is er ook een hoop kritiek op de uitvoering van de Proof-of-Reserves die steeds meer exchanges uitgeven.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie