Timo Bult Timo Bult
10/11/2022 15:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/02/2024 15:03

FTX CEO stuurde stiekem $4 miljard naar Alameda, waaronder van klanten

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
FTX CEO stuurde stiekem $4 miljard naar Alameda, waaronder van klanten

Foto: Sergei Elagin / Shutterstock.com

Naar mate de situatie zich ontvouwt wordt steeds duidelijker hoe crypto exchange FTX om heeft kunnen vallen. In een nieuw artikel van Reuters vertellen een aantal anonieme bronnen dat de CEO van FTX, Sam Bankman-Fried (SBF), op een zeker moment zelfs geld van klanten naar zijn investeringsbedrijf Alameda Research heeft gestuurd. Een pijnlijke onthulling.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

FTX CEO faalde met investeringen

In het artikel van Reuters is te lezen dat Alameda Research, een handelsbedrijf opgericht door SBF, eerder dit jaar verschillende investeringen heeft gedaan. Deze investeringen bleken later grote missers te zijn geweest. Een van die deals was een lening van $500 miljoen aan crypto-leenplatform Voyager. Een maand later vroeg dat platform zijn faillissement aan.

Later betaalde de Amerikaanse tak van FTX $1,4 miljard voor de activa in het failliete Voyager. Reuter laat weten niet precies in te kunnen schatten hoeveel verlies Alameda uiteindelijk heeft geleden in deze deals. Twee van de anonieme bronnen melden echter dat het bedrijf later besloot activa vanuit FTX over te hevelen naar Alameda, waarschijnlijk om het gat van deze verliezen te kunnen dichten.

SBF stuurde stiekem klanttegoeden naar FTX

Het zou gaan om maar liefst $4 miljard aan activa. Een deel daarvan bestond uit klanttegoeden, tegoeden die klanten op de exchange hadden staan om crypto te kunnen verhandelen. Het is niet bekend om hoeveel het precies gaat. Wel ontvangen SBF en FTX stevige kritiek voor deze werkwijze. Wat het nog ernstiger maakt is dat SBF de bestuursleden van FTX niet inlichtte over zijn actie uit angst dat het zou uitlekken.

Anonieme bronnen melden aan the Wall Street Journal dat het zelfs om veel meer geld gaat. Van de $16 miljard aan activa van gebruikers, leende FTX de helft aan Alameda, aldus de bronnen.

Het blijft vooralsnog onduidelijk wat de impact zal zijn van het instorten van FTX en Alameda. De komende dagen zal duidelijker worden welke bedrijven schade zullen leiden. Daarbij zal waarschijnlijk ook meer interne info vrijkomen over hoe het er bij FTX aan toeging.

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Gigantische XRP prijsstijging op de loer, volgens crypto-analisten
Dit is wanneer XRP de $250 kan halen volgens analisten
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
Bitcoin volgt patroon uit 2016 perfect, suggereert nieuwe stijging
Coinbase waarschuwt: Onrustig crypto-kwartaal op komst
Miljarden aan bitcoin terug op de markt, koers daalt naar $59.000
Bitcoin overleeft Mt. Gox schok: analisten verdeeld over marktimpact
Advertentie