Timo Bult Timo Bult
10/11/2022 15:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/02/2024 15:03

FTX CEO stuurde stiekem $4 miljard naar Alameda, waaronder van klanten

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
FTX CEO stuurde stiekem $4 miljard naar Alameda, waaronder van klanten

Foto: Sergei Elagin / Shutterstock.com

Naar mate de situatie zich ontvouwt wordt steeds duidelijker hoe crypto exchange FTX om heeft kunnen vallen. In een nieuw artikel van Reuters vertellen een aantal anonieme bronnen dat de CEO van FTX, Sam Bankman-Fried (SBF), op een zeker moment zelfs geld van klanten naar zijn investeringsbedrijf Alameda Research heeft gestuurd. Een pijnlijke onthulling.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

FTX CEO faalde met investeringen

In het artikel van Reuters is te lezen dat Alameda Research, een handelsbedrijf opgericht door SBF, eerder dit jaar verschillende investeringen heeft gedaan. Deze investeringen bleken later grote missers te zijn geweest. Een van die deals was een lening van $500 miljoen aan crypto-leenplatform Voyager. Een maand later vroeg dat platform zijn faillissement aan.

Later betaalde de Amerikaanse tak van FTX $1,4 miljard voor de activa in het failliete Voyager. Reuter laat weten niet precies in te kunnen schatten hoeveel verlies Alameda uiteindelijk heeft geleden in deze deals. Twee van de anonieme bronnen melden echter dat het bedrijf later besloot activa vanuit FTX over te hevelen naar Alameda, waarschijnlijk om het gat van deze verliezen te kunnen dichten.

SBF stuurde stiekem klanttegoeden naar FTX

Het zou gaan om maar liefst $4 miljard aan activa. Een deel daarvan bestond uit klanttegoeden, tegoeden die klanten op de exchange hadden staan om crypto te kunnen verhandelen. Het is niet bekend om hoeveel het precies gaat. Wel ontvangen SBF en FTX stevige kritiek voor deze werkwijze. Wat het nog ernstiger maakt is dat SBF de bestuursleden van FTX niet inlichtte over zijn actie uit angst dat het zou uitlekken.

Anonieme bronnen melden aan the Wall Street Journal dat het zelfs om veel meer geld gaat. Van de $16 miljard aan activa van gebruikers, leende FTX de helft aan Alameda, aldus de bronnen.

Het blijft vooralsnog onduidelijk wat de impact zal zijn van het instorten van FTX en Alameda. De komende dagen zal duidelijker worden welke bedrijven schade zullen leiden. Daarbij zal waarschijnlijk ook meer interne info vrijkomen over hoe het er bij FTX aan toeging.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie