Thom Derks Thom Derks
03/03/2023 17:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 11:37

FTX heeft een schrikbarend miljardentekort blijkt uit nieuwe cijfers

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Escandalosas cifras de FTX: Mil millones de dólares en déficit

Foto: Marquess789/Shutterstock

Het is je vast niet ontgaan dat het FTX van Sam Bankman-Fried in november 2022 zijn faillissement moest aanvragen. Destijds kwam naar buiten dat de crypto exchange niet heel netjes omsprong met de tegoeden van zijn klanten en deze zelfs ‘vergokte’ via het aan FTX gelieerde Alameda Research. Nu blijkt uit een recente presentatie van het bedrijf dat er miljarden dollars aan vermogen zoek is.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

FTX is miljarden dollars kwijt

Uit de cijfers in de presentatie blijkt dat FTX nog voor 2,155 miljard dollar aan assets bezit, terwijl het zijn klanten in totaal 11,233 miljard dollar schuldig is. Een hele kleine meevaller is dat het van een kleine groep klanten nog 385 miljoen dollar aan assets tegoed heeft.

Dat neemt niet weg dat er sprake is van een gigantisch tekort. Alleen al voor zogenaamde “Categorie A assets” bestaat er een tekort van 9,466 miljard dollar. Onder de assets in categorie A vallen onder andere cash (dollars), stablecoins, bitcoin (BTC) en ethereum (ETH).

De plaatsvervangende CEO John J. Ray III, die het faillissement in goede banen probeert te leiden, geeft aan dat het een tweede presentatie in een “serie” is, terwijl ze stug doorgaan met het uitpluizen van de situatie.

Advertentie

Van kwaad tot erger

Hoe meer informatie er over FTX naar buiten komt, hoe erger het lijkt te worden voor het beursplatform. Niet lang geleden leek het nog zo te zijn dat FTX veel meer kapitaal had dan verwacht. Op basis van deze cijfers blijft daar echter niets van over. Een tekort van bijna 10 miljard dollar is weinig hoopgevend voor de schuldeisers en gebruikers van het beursplatform.

De kans lijkt heel klein dat zij nog een significante som geld overhouden aan de problemen bij FTX. Als er al wat overblijft, dan kan het ook nog eens jaren duren voordat deze mensen daar iets van terugzien. Dat hebben we van Mt. Gox geleerd, de crypto exchange die in 2014 failliet ging, waarvan de terugbetalingen nog steeds niet begonnen zijn. Ondertussen staat Silvergate Capital ook op instorten.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie