Simon Bosch Simon Bosch
21/07/2023 11:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/07/2023 11:04

FTX klaagt ex-baas aan voor misbruik astronomisch bedrag

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Baas van gevallen Crypto beurs moet alsnog per direct de cel in

Foto: lev radin / Shutterstock.com

Eind vorig jaar is de gigantische crypto exchange FTX met veel kabaal failliet gegaan. Het veroorzaakte een laatste grote golf van problemen bij andere bedrijven, en veel geld is verloren gegaan. Maar misschien is meer geld terug te winnen dan gedacht. Het nieuwe bestuur klaagt de voormalige top van FTX aan om dat voor elkaar te krijgen.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

SBF betaalt rechtszaak met geld van failliete crypto exchange

Dat blijkt uit een aanklacht (link naar bron downloadt een pdf-bestand) die FTX heeft ingediend bij een faillissementsrechtbank. FTX voert momenteel verschillende rechtszaken, waaronder tegen voormalig FTX-CEO Sam Bankman-Fried (SBF).

In een nieuwe rechtszaak richt FTX zijn pijlen naast op SBF ook op FTX-medeoprichter Zixiao Wang (ook wel bekend als Gary Wang), ‘director of engineering’ Nishad Singh, en voormalig Alameda Research-CEO Caroline Ellison.

Zij zouden allemaal zelfs tijdens de rechtszaak nog geld van FTX ontfutselen, terwijl ze sinds het faillissement geen onderdeel meer zijn van het bedrijf. Alle aangeklaagden gebruiken volgens FTX’ advocaten ‘illegale, door FTX verstrekte leningen’ om hun eigen advocaten in de rechtszaak te kunnen betalen.

De door FTX uitgegeven leningen zouden zijn opgesteld door Bankman-Frieds vader, die hoogleraar Rechten is aan de Universiteit van Stanford.

Advertentie

Bitcoin exchange ex-CEO gaf ook vader geld

Ook blijkt dat de voormalige topmensen meer dan 725 miljoen dollar aan aandelen aan zichzelf hebben uitgekeerd, terwijl dit geld niet terecht is gekomen bij schuldeisers. Zij hebben immers voorrang sinds het bedrijf failliet is verklaard.

Ook zouden Bankman-Fried en Wang nog eens 546 miljoen dollar uit FTX hebben getrokken om te investeren in het handelsplatform Robinhood.

Zelfs Bankman-Frieds vader zou bovendien via zes transacties in totaal 6,75 miljoen dollar hebben ontvangen als ‘cadeau’ op zijn FTX-rekening. Daarna verplaatste hij dit bedrag naar zijn rekeningen bij JP Morgan en TD Ameritrade.

Het feit dat SBF zijn verdediging in de rechtszaak betaalt met geld van FTX werd in april al bekend. Echter was het toen nog niet duidelijk dat dit niet alleen voor hemzelf gold en om wat voor bedragen het ging.

In de nieuwe rechtszaak constateren de advocaten dat FTX door dit soort uitgaven diep in de schulden zat. In privé-aantekeningen zou Alameda-CEO Caroline Ellison de negatieve cash-balans al op meer dan 10 miljard dollar hebben geschat.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Bom afgeweken: bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox 'kort' vertraagd
Bom afgeweken: bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox ‘kort’ vertraagd
'De bitcoin koers zal niet veel lager gaan dan dit,' zeggen analisten
‘De bitcoin koers zal niet veel lager gaan dan dit,’ zeggen analisten
Grote jongens zien kans in bitcoin's crash: $5,8 miljard bijgekocht
Grote jongens zien kans in bitcoin’s crash: $5,8 miljard bijgekocht
Advertentie