Erik Juffermans Erik Juffermans
13/04/2023 08:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/04/2023 08:30

Sam Bankman-Fried wil FTX verzekering om zijn verdediging te betalen

Nieuws
Crypto koning 'SBF' gaat in hoger beroep tegen 25-jarige celstraf

Foto: lev radin/Shutterstock

Toen de crypto exchange FTX nog actief was, is er een verzekering van 10 miljoen dollar genomen in het geval van een juridisch proces. Het spaarpotje van Sam Bankman-Fried (SBF) lijkt leeg te raken, en om zijn juridische team te betalen wil hij deze verzekering gebruiken. Op woensdag zal de rechter die zich over de zaak buigt, oordelen over de aanvraag van SBF.

Crypto ontbijt: Dag van de Bitcoin halving met schommelende koersen

Heeft SBF recht op het geld?

Volgens de advocaten van SBF is hij onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Het weigeren van zijn verzoek zou daarom een “ongelijke en oneerlijke behandeling” zijn. In december gaf SBF aan minder dan 100 duizend dollar in zijn bezit te hebben. Volgens hemzelf worden zijn advocaten betaald met een gift dat zijn bedrijf Alameda Research, oftewel hijzelf, aan zijn vader gaf.

Hoeveel SBF kwijt is aan zijn advocaten is onduidelijk. Volgens experts lopen de gerechtskosten voor SBF in de miljoenen dollars. Mocht SBF toestemming krijgen van de rechter om gebruik te maken van de verzekeringspolis, dan zal hij eerder geld krijgen van FTX dan de schuldeisers. Volgens bezwaren moet elk mogelijk kapitaal eerst naar schuldeisers gaan.

“Voor elke dollar die door de verzekering aan Mr. Bankman-Fried’s gerechtskosten worden uitgekeerd, zal er een dollar minder naar schuldeisers van FTX gaan.”

Aldus een officieel comité van onbeschermde schuldeisers. Het comité wijst er ook op dat de verzekering is bedoeld voor “situaties waarbij [de leidinggevenden] eerlijke keuzes maken tijdens normale gang van zaken.” Op basis van de aanklachten is dit duidelijk niet het geval, aldus het comité.

De FTX situatie is zeer complex

Volgens de advocaten slaan de bezwaren echter nergens op. De verzekering is precies voor situaties zoals deze bedoeld en daarnaast is SBF niet van plan de volledige 10 miljoen dollar te gebruiken. De regels veranderen niet puur en alleen omdat de schuldeisers en het comité simpelweg hopen dat SBF schuldig is, aldus de advocaten.

Volgens FTX zijn er echter ook andere leidinggevenden en medewerkers van de voormalige crypto exchange die worden aangeklaagd. Mocht de rechter gehoor geven aan het verzoek van SBF, dan hebben de andere individuen in kwestie ook recht op de verzekering.

Al met al een zeer ingewikkelde situatie dus. Op woensdag zal de rechter een besluit nemen over de kwestie, en het zal hoe dan ook een staartje krijgen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie