Gijs Ooijen Gijs Ooijen
12/04/2023 05:04 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/04/2023 05:04

FTX bewaarde crypto wallet keys op onveilige manier: Nieuw rapport

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
FTX bewaarde crypto wallet keys op onveilige manier: Nieuw rapport

Foto: Quinten Jacobs / Shutterstock.com

Een nieuw rapport over het faillissement van FTX en de daarmee verbonden bedrijven geeft nieuwe informatie over alles wat er misging binnen de organisatie en over hoe het ooit zo heeft kunnen lopen. Het rapport is opgesteld door John Ray III – die op dit moment CEO is van het bedrijf – in samenwerking met een onafhankelijk juridisch team. Het rapport vat de situatie samen met de woorden: “overmoed, incompetentie en hebzucht”.

Bom afgeweken: bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox ‘kort’ vertraagd
Bom afgeweken: bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox 'kort' vertraagd

Wat ging er mis bij FTX?

Zelfs als Sam Bankman-Fried – de oprichter en ex-CEO van het bedrijf – niet werd beschuldigd van frauduleuze activiteiten, waren FTX en de bedrijven die erbij horen volgens het rapport alsnog mogelijk failliet gegaan. Er zouden namelijk enorme veiligheidsproblemen zijn geweest. De private keys (zoals we die ook kennen van hardware wallets zoals Trezor) – oftewel de sleutels – van hot wallets met daarin tientallen miljoenen dollars aan cryptowaarde waren volgens het rapport niet veilig opgeslagen. Dit zou dus kunnen betekenen dat iemand op den duur deze wallets zou kunnen openen en al het geld eruit zou kunnen stelen.

John Ray geeft in het rapport daarnaast aan dat SBF en andere betrokkenen logen richting de klanten, als het ging om bepaalde beveiligingspraktijken. Ze deden de situatie op deze manier beter voor dan deze daadwerkelijk gesteld was.

De wallets bij FTX maakten geen gebruik van multi-sig verificatie, wat betekent dat iedereen eigenhandig het geld vanuit de wallets zou kunnen verplaatsen, in plaats van dat hier meerdere wallets voor samen moeten werken. Ook dit is een extra zorgen, omdat het niet zorgt voor ultieme veiligheid. FTX was niet de enige partij met deze problemen. Ook bij Alameda Research werden risico’s genomen met de beveiliging.

Verloren miljoenen

Niet alleen werden er risico’s genomen met de beveiliging, daarnaast is er simpelweg heel veel geld kwijt. Veel van de crypto die werd opgeslagen door FTX en Alameda Research zou voor altijd verloren kunnen zijn.

“Veel private keys van FTX Group werden opgeslagen zonder passende back-upprocedures, zodat als de sleutel verloren zou gaan, de bijbehorende crypto-activa waarschijnlijk permanent verloren zouden gaan.”

Dit betekent dat, mochten de private keys kwijtgeraakt worden, de crypto verloren is. Oftewel, als er iemand één klein, dom foutje maakte binnen FTX, kon dit reusachtige gevolgen hebben. Maar dat is niet alles…

Alameda Research, het investeringsbedrijf dat Bankman-Fried en Gary Wang vóór FTX oprichtten, had geen idee hoeveel geld het had, of niet had. Maar het bedrijf bleef werken met geld dat het van FTX leende, als het al iets had.

“Alameda had vaak moeite om te begrijpen wat zijn posities waren, laat staan om ze af te dekken of er verantwoording over af te leggen,” luidt het rapport. “Voor de overgrote meerderheid van de activa was de boekhouding van Alameda zo slecht dat het moeilijk is vast te stellen hoe de posities werden gemarkeerd.”

Deel dit artikel
Gijs Ooijen

Gijs houdt zichzelf sinds enkele jaren bezig met cryptocurrency en blockchain. Zijn kennis op dit gebied zet hij graag in om jou te voorzien van crypto nieuws en kennisartikelen.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Grote cryptobeurs gehackt voor $230 miljoen, vooral shiba inu gestolen
Grote cryptobeurs gehackt voor $230 miljoen, vooral shiba inu gestolen
'Tot 99% van Mt. Gox's bitcoin zullen mogelijk verkocht worden'
Crypto-markt in de war: Mt. Gox-slachtoffers weigeren te verkopen
Miljarden aan bitcoin terug op de markt, koers daalt naar $59.000
Bitcoin overleeft Mt. Gox schok: analisten verdeeld over marktimpact
Advertentie