Simon Bosch Simon Bosch
12/11/2022 20:01 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/11/2022 20:01

FTX mist meer dan $1 miljard aan gebruikerstegoeden

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…

Foto: Shutterstock/CryptoFX

Deze week staat erg in het teken van de financiële problemen bij de FTX. Inmiddels heeft de crypto-exchange faillissement aangevraagd, maar helaas gaat het één na het ander mis bij het bedrijf. Nu blijkt dat een enorm bedrag aan fondsen van klanten vermist wordt.

Waarschuwing: phishing scam gaat rond op Nederlandse crypto websites
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Veel tokens op FTX vermist

Dat schrijft Reuters op basis van anonieme bronnen die bekend zijn met de feiten. Eén bron claimt dat ongeveer 1,7 miljard dollar mist, de andere bron noemt dat het gaat om tussen de $1 miljard en $2 miljard.

Het is geen geheim dat FTX koos om 10 miljard dollar aan tokens van klanten te verplaatsen naar crypto-hedefonds Alameda Research, het andere bedrijf van voormalig FTX-topman Sam Bankman-Fried. Maar volgens bronnen van Reuters is een flink deel van dit geld nu verdwenen. Het gat zou zijn opgevallen toen Bankman-Fried intern een document deelde – beide bronnen zijn topmensen binnen FTX.

Reuters heeft contact gehad met Bankman-Fried (ook wel bekend als ‘SBF’). Hij zegt het niet eens te zijn met de omschrijving van de transactie van 10 miljard dollar, en dat deze niet in het geheim is gedaan. “We kampten met verwarrende interne benamingen en hebben het verkeerd gelezen,” benadrukte hij. Hij ging verder niet in op de details, en op de vraag wat er met het vermiste geld is gebeurd antwoordde hij simpelweg met drie vraagtekens. Beide bedrijven hebben verder niet meer gereageerd.

Advertentie

Gehackt of interne diefstal?

Het gerucht gaat inmiddels dat FTX is gehackt, en FTX zegt ‘abnormale transacties’ te monitoren. Maar de bronnen van Reuters claimen dat de zaak iets ingewikkelder ligt. Het geld zou namelijk intern zijn verduisterd. De boekhoudsoftware die FTX gebruikt zou een speciaal ‘achterdeurtje’ in zich hebben, waarmee Bankman-Fried ongezien geld zou kunnen wegsluizen.

Of dit waar is is niet duidelijk, maar er lijkt in ieder geval iets vreemds aan de hand zijn. In de tussentijd claimt FTX’ in-house jurist Ryne Miller op Twitter dat er inderdaad abnormale transacties plaatsvinden die nu worden onderzocht. Onderzoekers houden de wallets inmiddels nauwlettend in de gaten, waaruit blijkt dat de tokens worden verkocht. Het bizarre is dat de vermeende hacker de FTT-token niet heeft verkocht, terwijl deze coin nu naar nul is gegaan.

https://twitter.com/_Ryne_Miller/status/1591281729125613570

Wat dit precies inhoudt is niet duidelijk. Niet veel later twitterde hij dat FTX alle digitale activa naar hardware wallets (cold storage) verplaatst, alhoewel dit los lijkt te staan van de vreemde transacties.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie