Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
02/03/2024 18:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/03/2024 17:21

Gebruikers van crypto-witwasser worden zelf slachtoffer van criminelen

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Gebruikers van crypto-witwasser worden zelf slachtoffer van criminelen

Foto: Zeralein99/Shutterstock

Via een artikel op het blog platform Medium zijn er meldingen naar buiten gekomen dat de deposito’s en deposito gegevens van gebruikers van Tornado Cash in gevaar zijn. De oorzaak is een exploitatie in de code van het protocol.

Koreaanse won stoot dollar van de troon als populairste munt in crypto
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Wat is de beruchte crypto-mixer Tornado Cash?

Tornado Cash is een gedecentraliseerde cryptocurrency mixer op de Ethereum (ETH) blockchain. Het stelt gebruikers in staat hun transacties te anonimiseren. Het werkt door de koppeling tussen de verzendende en ontvangende adressen van een transactie te verbergen. 

De anonimiteit wordt bereikt door deposito’s van meerdere gebruikers te mengen. Vervolgens biedt het de mogelijkheid om deze middelen op te nemen naar nieuwe adressen. Daardoor wordt de traceerbaarheid van de fondsen bemoeilijkt.

Tornado Cash heeft de aandacht van regelgevende instanties aangetrokken, met name vanwege zorgen dat het kan worden gebruikt om de herkomst van illegaal verkregen fondsen te verbergen of om sancties te ontduiken. 

Advertentie

Gevaarlijke code gespot door Tornado Cash-ontwikkelaar

Een gemeenschapslid genaamd Gas404 onthulde in een artikel dat er kwaadaardige Javascript-code was ingevoegd via een twee maanden oude governance voorstel. Het voorstel werd ingediend door een vermeende ontwikkelaar van Tornado Cash op 1 januari. 

Deze code had tot doel deposito gegevens door te sturen naar een publieke server beheerd door de vermeende ontwikkelaar.  De exploit maakt niet alleen het lekken van deposito gegevens mogelijk, maar stelt aanvallers ook in staat deposito’s zelf te stelen. Volgens Gas404 is er daadwerkelijk een deposito gestolen, wat is waargenomen op etherscan.

Gas404 heeft voorgesteld dat Tornado Cash terugkeert naar een eerdere IPFS ContextHash-implementatie die werd gebruikt in een vorige versie van het protocol om de veiligheid te herstellen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Tornado Cash ontwikkelaar wordt vrijgelaten

De Tornado Cash ontwikkelaar Alexey Pertsev werd een jaar geleden nog vrijgelaten na maanden in hechtenis te hebben gezeten. De arrestatie volgde kort na de beslissing van de Amerikaanse overheid in augustus 2022 om Tornado Cash op een sanctielijst te plaatsen. Dit werd gedaan wegens vermeende vergemakkelijking van witwaspraktijken. 

Pertsev, die in Nederland woont, werd beschuldigd van het faciliteren van witwassen en mogelijke banden met de Russische geheime dienst. De zaak heeft geleid tot veel discussie over de rol van privacy in de crypto wereld. Tornado Cash zou ook zijn gebruikt door de Noord-Koreaanse groep Lazarus, voor het witwassen van gestolen geld. 

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie