Simon Bosch Simon Bosch
27/05/2023 13:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/05/2023 13:00

Grootste investeringsbank ter wereld gaat met AI aan de slag

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Bitcoin beursfonds zal geen grote impact hebben, zegt JPMorgan

Foto: Alois Oscar / Shutterstock.com

Nadat OpenAI met de AI-dienst ChatGPT kwam lijkt elk bedrijf wel met Artificial Intelligence te beginnen. Nu heeft J.P. Morgan zich aan deze lijst toegevoegd. Volgens een aanvraag voor een handelsmerk werkt het aan de integratie van ‘IndexGPT’ in zijn dienstverlening.

Man had flashdrive met $2 miljard aan crypto, “niet wat je denkt”
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

JP Morgan werkt aan AI diensten

De aanvraag in kwestie is ingediend bij het United States Patent and Trademark Office (USPTO) en geldt voor de naam ‘IndexGPT’. Het bedrijf zegt het te willen gebruiken in verschillende bedrijfsonderdelen, waaronder in advertenties, bedrijfsconsultancy en andere software-as-a-service-diensten (SaaS) in de financiële sector.

Waar ‘Index’ in IndexGPT precies voor staat is niet duidelijk, de naam lijkt breder gebruikt te worden dan alleen bijvoorbeeld bij indexfondsen in financiële markten. Daar zal de naam vermoedelijk vandaan komen.

De keuze wordt gereflecteerd door wat J.P. Morgan-CEO Jamie Dimon in april in een brief aan aandeelhouders heeft verklaard. Ook toen al vond hij dat Artificial Intelligence een cruciale rol zou gaan spelen in het succes van de bank.

Het zou al meer dan 300 gebruiksdoelen hebben voor AI, inclusief risicomanagement, het zoeken naar nieuwe kansen, marketing, klantenservice en fraudedetectie. Ook helpt het nu al met het verminderen van risico’s. Dat zou al niet alleen gelden voor fraudedetectie, maar ook voor het verwerken van internationale betalingen en voor het handelen in financiële markten. Hiervoor heeft J.P. Morgan al vele AI-experts in dienst.

Advertentie

‘Crypto is fraude, maar blockchain is echt’

De Amerikaanse investeringsbank is de afgelopen tijd niet alleen vocaal geweest over AI. We weten namelijk ook dat J.P. Morgan actief is in de blockchain-wereld. Sinds vorig jaar heeft het bijvoorbeeld samen met Toshiba en Ciena een blockchain ontwikkeld die beschermd is tegen aanvallen van quantumcomputers.

Ondertussen blijft CEO Dimon onverbiddelijk negatief over cryptocurrencies, die maar speculatief zouden zijn. Hij ziet bitcoin (BTC) nog steeds als ponzifraude. Toch vindt hij blockchain-technologie zelf wel nuttig.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie