Erik Juffermans Erik Juffermans
03/10/2022 19:00 15 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 20:09

Hacker steelt 21 miljoen euro aan crypto, maar geeft 70% terug

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Weer een crypto platform gehackt: miljoenen aan AVAX gestolen

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Gisteren kwam naar buiten dat Transit Swap, een gedecentraliseerde crypto-exchange (DEX), slachtoffer van een hack was geworden. De hacker exploiteerde een technische fout in het systeem en ging ervandoor met 21 miljoen euro aan cryptocurrencies. Niet veel later maakte Transit Swap openbaar dat de hacker 70% van de gestolen crypto had teruggegeven.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

De crypto hack van 21 miljoen

In samenwerking met verschillende organisaties, waaronder PeckShield, een blockchain securitybedrijf, startte Transit Swap een onderzoek naar de hack. PeckShield identificeerde de oorzaak van de hack als een interne bug in een swap contract op de exchange.

De partijen die gezamenlijk onderzoek deden naar de hack, achterhaalden vervolgens waardevolle informatie over de identiteit van de hacker.

“We hebben nu geldige informatie zoals een IP adres, email adres en on-chain adressen. We zullen proberen de hacker op te sporen en met deze te communiceren om alle schade te herstellen.”

In snelle opvolging van deze verklaring werd via Twitter medegedeeld dat de hacker in overleg 70% van de gestolen crypto had teruggestuurd. Transit swap maakte ook bekend dat het via email en on-chain methodes onderhandelde met de hacker.

“Dankzij de inspanning van alle betrokken partijen heeft de hacker ongeveer 70% van de gestolen assets teruggestuurd.” 

De overige 30% is nog steeds niet terecht. Transit Swap belooft door te gaan met zich inspannen om ook dit deel terug te zullen geven aan de rechtmatige eigenaren.

Meer crypto hacks dan ooit

Volgens crypto analysebedrijf ChainAnalysis zijn crypto hackers dit jaar erg actief. Tot en met juli werd er al 1.9 miljard dollar buitgemaakt met crypto hacks. Vorig jaar stolen hackers in de eerste 7 maanden van het jaar $1.2 miljard dollar aan crypto.


.

De Transit Swap hack ter waarde van 21 miljoen dollar is de meest significante hack sinds crypto market-maker Wintermute vorige maand werd getroffen. Bij de hack op de market-maker uit Groot-Britannië stolen hackers maar liefs 160 miljoen dollar.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie