Erik Juffermans Erik Juffermans
18/02/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/02/2023 19:00

Hoe een crypto trader in enkele minuten $100.000 verdiende op Binance

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Hoe een crypto trader in enkele minuten $100.000 verdiende op Binance

Foto: salarko / Shutterstock.com

Een ongeïdentificeerde crypto handelaar verdiende in zeer korte tijd 100 duizend dollar. Dit deed hij door op vrijdag een token listing te frontrunnen. Hij kocht ruim 200 duizend dollar aan Gains Network (GNS) vlak voordat deze op Binance werd genoteerd. Nadat de token op de exchange verscheen, steeg de koers in rap tempo met 50%. De handelaar verkocht zijn tokens meteen en verdiende in minder dan een uur 100 duizend dollar.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto Insider Trading?

Deze informatie is aan het licht gebracht door Lookonchain, een on-chain analyseplatform. Men zou kunnen denken “slim gedaan”, maar de gebeurtenis wekt zorgen op. De kans is namelijk groot dat de handelaar zich schuldig maakt aan insider trading, of handel met voorkennis.

Eerder deze maand werd een voormalig manager van Coinbase, Ishan Wahi, schuldig bevonden aan handelen met voorkennis. Hij verdiende hierdoor gemakkelijk 1,1 miljoen dollar. Dit was de allereerste recktszaak ooit van insider trading in de crypto wereld. Nu lijkt er dus ook een dergelijk geval opgedoken te zijn bij Binance.

Toen de daad van Wahi in juli vorig jaar bekend werd, was de CEO van Binance, Changpeng Zhao, er als de kippen bij om het te oordelen. “Crypto of niet, handelen met insider informatie moet in elk land veroordeeld worden als criminele overtreding,” zei hij toen.

Crypto handelaar al langer actief

Het kopen van tokens vlak voor een notering, en het snel hierna verkopen, wordt frontrunning genoemd. De frontrun actie van deze vrijdag is een goed voorbeeld hiervan. Maar het lijkt erop dat de handelaar achter de actie al langer hiermee bezig is. 

De wallet adressen gelinkt aan de GNS transacties komen namelijk overeen met eerdere frontrun trades. In de afgelopen achttien maanden heeft de handelaar minimaal drie andere frontrun trades uitgevoerd. In totaal verdiende de handelaar op deze wijze ongeveer 1 miljoen dollar.

Deze gevallen waren dus al bekend, en het toont aan hoe lastig het is om dergelijke praktijken te stoppen. Vooralsnog zijn er duidelijk onvoldoende mechanismen in werking die het frontrunnen van tokens tegengaan. 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie