Thom Derks Thom Derks
09/02/2023 07:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/02/2023 07:00

Voormalig Coinbase medewerker bekent schuld voor insider trading

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
ExEmpleado de Coinbase se denuncia por usar información privilegiada

Foto: ronstik/Shutterstock

Ishan Wahi, een voormalig productmanager van Coinbase Global, bekent tegenover een Amerikaanse rechter schuld voor insider trading, oftewel het handelen met voorkennis. Wahi werd vorig jaar zomer opgepakt. Het gaat in de Verenigde Staten om de eerste officiële rechtszaak voor de handel met voorkennis in crypto. Zeker bij een beursplatform als Coinbase kan dat om gigantische bedragen gaan.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wahi speelde informatie door

De aanklagers claimen dat Wahi informatie doorspeelde aan zijn broer Nikhil en vriend Sameer Ramani over de notering van nieuwe munten op Coinbase. Meestal zie je dat een munt na dergelijke aankondigingen compleet door het dak gaat. Jammer genoeg voor Wahi en zijn kompanen is het redelijk eenvoudig om het handelsgedrag van familie en vrienden in kaart te brengen, zowel op beursplatformen als op de blockchain.

Nikhil Wahi en Sameer Ramani wisten met de tips van Ishan Wahi ruim 1,5 miljoen dollar aan onrechtmatige winsten te behalen. Nikhil Wahi en Sameer Ramani zijn inmiddels aangeklaagd voor het gebruiken van Ethereum (ETH) wallets om tokens te kopen net voordat Coinbase aankondigde dat deze op de markt kwamen.

“Ik wist dat Sameer Ramani en Nikhil Wahi die informatie zouden gebruiken om handelsbeslissingen te nemen,” aldus Ishan Wahi tijdens een hoorzitting op 7 februari in het Amerikaanse Manhattan. “Het was fout om de informatie van Coinbase op deze manier door te spelen,” zo voegde hij daaraan toe.

Advertentie

36 tot 47 maanden gevangenissstraf

Wahi krijgt voor zijn daden waarschijnlijk een gevangenisstraf van 36 tot 47 maanden. Hij hoort zijn straf waarschijnlijk op 10 mei, voor die datum staat namelijk de uitspraak van de rechter op het programma. Coinbase deelde uiteindelijk zelf de resultaten van een intern onderzoek met de rechter, waaruit het gedrag van Wahi bleek.

Op 10 januari werd bekend dat zijn broer Nikhil voor 10 maanden de gevangenis in moet vanwege het misbruiken van de informatie. Nikhil Wahi bekende in september 2022 al schuld op de aanklachten. Over Sameer Ramani is wat dit betreft nog weinig bekend, maar ook hij zal de dans waarschijnlijk niet ontspringen.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie