Roy van Krieken Roy van Krieken
15/03/2024 19:29 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/03/2024 17:28

Klanten van failliet cryptobedrijf krijgen forse financiële tegenvaller

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Celsius herrijst: gaat miljarden terugbetalen en start bitcoin mining

Foto: rafapress/Shutterstock

Tijdens de hardnekkige bearmarkt ging een van de grootste crypto-leenbedrijven ter wereld failliet: Celsius. Sindsdien vechten schuldeisers met harde hand om hun geld, in totaal meer dan $3 miljard, dat zij op het platform hadden gestald terug te krijgen. In ontwikkelingen komen schuldeisers naar voren met ernstige bezwaren. Ze beweren dat de uitbetalingen die ze ontvangen aanzienlijk lager zijn dan oorspronkelijk beloofd, een verschil dat soms meer dan 30% bedraagt. Deze onrust wordt vooral veroorzaakt door een beperking waarbij slechts 100 bedrijfsaccounts van Celsius via de Coinbase beurs uitbetalingen in crypto kunnen ontvangen.

Klanten van Celsius zijn boos

De kern van de ontevredenheid ligt bij een specifieke regel van de Amerikaanse crypto exchange Coinbase, die stelt dat er slechts ruimte is voor 100 accounts om in crypto uitbetaald te worden. Dit heeft geleid tot een situatie waarin kleinere crediteuren genoegen moeten nemen met uitbetalingen in fiatgeld, die aanzienlijk minder waard zijn dan de crypto-equivalenten die ze oorspronkelijk waren beloofd. 

Een Australische schuldeiser, die anoniem wilde blijven, deelde zijn frustratie met Cointelegraph nadat hem werd verteld dat hij slechts $15.741 in fiat zou ontvangen in plaats van bitcoin (ETH) en ether (ETH) die gezamenlijk een marktwaarde van $24.552 hadden. Een aanzienlijke tegenvaller voor de Australiër dus.

Fiat is minder waard dan crypto

Dit beleid heeft geleid tot veel klachten aan het adres van de Amerikaanse faillissementsrechter, waarin wordt bepleit dat er sprake is van oneerlijke behandeling. Sommige crediteuren melden dat hun uitbetalingen met 26%-33% worden verlaagd vanwege deze regel, die zij als onrechtvaardig en niet transparant beschouwen. De ontevredenheid wordt verder vergroot door het feit dat de prijzen van cryptocurrencies zoals bitcoin en ether aanzienlijk zijn gestegen sinds de overeenkomst voor de verdeling werd getroffen.Een woordvoerder van Coinbase had het volgende over de regel te zeggen:

“Helaas hebben we maar 100 slots voor zakelijke crediteuren, dus die slots zijn toegewezen aan zakelijke crediteuren met de grootste vorderingen. Zakelijke schuldeisers die niet op die lijst van 100 staan, moeten fiatdistributies ontvangen – we hebben geen manier om cryptocurrency te distribueren als Coinbase die distributies niet ondersteunt. We kunnen die uitkeringen niet doen zonder een distributiepartner die aan de regels voldoet.”

Al met al lijkt het er dus niet op dat er op de korte termijn iets gaat veranderen. Vooral kleine schuldeisers bij Celsius zullen dus hun openstaande schuld zeer waarschijnlijk gewoon in fiat uitbetaald krijgen. 

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie