Erik Juffermans Erik Juffermans
27/03/2024 14:35 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/03/2024 13:52

KuCoin ziet al $1 miljard aan crypto verdwijnen na aanklacht

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
KuCoin ziet al $1 miljard aan crypto verdwijnen na aanklacht

Foto: sdx15/Shutterstock

Gisteren werd bekend dat de grote cryptobeurs KuCoin door de Amerikaanse overheid op het matje is geroepen. De exchange en zijn twee oprichters worden aangeklaagd voor meerdere vormen van fraude.

Dit zorgde gisteren voor veel paniek onder gebruikers van de exchange. Volgens data van analysefirma Nansen namen gebruikers in de afgelopen 24 uur in totaal bijna $800 miljoen aan assets op van het platform en Scopescan spreekt over zelfs $1,2 miljard.

Toch is volgens analisten deze uitstroom nog te overzien en is er nog weinig reden tot zorg.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Wat is er aan de hand bij cryptobeurs KuCoin?

Sinds de aanklacht van het Amerikaanse Department of Justice (DOJ) namen gebruikers van KuCoin gezamenlijk $780 miljoen op van het platform. Bij de woorden “aanklacht” en “fraude” wordt er namelijk al snel teruggedacht aan FTX, de crypto exchange die eind 2022 implodeerde.  

Maar hoe serieus is de situatie nou echt? Moeten we ons grote zorgen maken? Op het eerste oog lijkt de situatie heel anders in elkaar te steken dat bij FTX het geval was. Volgens de aanklacht hebben KuCoin en diens twee oprichters zich schuldig gemaakt aan het negeren van anti-witwasregels. Maar wat betekent dit precies?

Wat blijkt, zoals we gisteren al schreven, is dat de klanten van KuCoin voor een groot deel afkomstig zijn uit de Verenigde Staten. De cryptobeurs zelf meende echter dat dit niet het geval was. KuCoin is ook een exchange waarbij klanten geen gebruik hoeven te maken van een know-your-customer (KYC) procedure. Dit is een identificatieproces waar klanten in de Verenigde Staten aan moeten voldoen.

Nu komt de aap uit de mouw en blijkt dus dat miljoenen Amerikanen zonder KYC procedure gebruik hebben gemaakt van KuCoin. Hierdoor zijn miljoenen dollars aan transacties illegaal geweest volgens de DOJ.

Kan crypto exchange KuCoin de klap verwerken?

De situatie steekt dus heel anders in elkaar dan destijds het geval was bij FTX. Toch weerhoudt dit veel gebruikers er niet van om eieren voor hun geld te kiezen en hun geld van het platform te halen.

Zoals gezegd namen gebruikers voor ongeveer $800 miljoen van het platform. KuCoin lijkt echter nog voldoende reserves te hebben. Vandaag, na de forse opnames van gisteren dus, bedraagt de schatkist 6277 BTC en 99.359 ETH, samen bijna $1 miljard waard. Met alle andere assets die de exchange bezit bedragen de totale reserves volgens Nansen ruim $5 miljard.

“Met KuCoin gaat het goed. BTC en ETH opnames namen toe als het gevolg van opnames van particuliere gebruikers. Dit had een kleine impact op de totale reserves. KuCoin lijkt niet met tegoeden van klanten te sjoemelen en ze hebben voldoende reserves om opnames van klanten te verwerken,” aldus Ki Young Ju, de CEO en oprichter van CryptoQuant

Vooralsnog is er dus geen reden tot paniek. KuCoin lijkt alle assets van gebruikers netjes gedekt te hebben, en loopt vooralsnog geen direct financieel risico.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie