Simon Bosch Simon Bosch
16/12/2022 19:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/12/2022 19:04

Nederlands crypto-bedrijf Yieldt is failliet, maar niet à la FTX

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Nederlands crypto-bedrijf Yieldt is failliet, maar niet à la FTX

Foto: LookerStudio/Shutterstock

De crypto-industrie wordt hard geraakt door de bearmarkt. Helaas vallen er ook na het faillissement van FTX nog steeds bedrijven om. Nu is het de beurt aan een Nederlands bedrijf, het investeringsfonds Yieldt.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Nederlandse Yieldt failliet

Veel van de problemen in de markt de afgelopen maanden zijn ontstaan door buitensporige hoeveelheden schuld en door onverantwoordelijk gedrag, zoals bij FTX. Maar dit blijkt bij het in Rotterdam gevestigde Yieldt niet het geval te zijn. Sterker nog, er lijkt helemaal geen sprake te zijn van een externe ‘hefboom’ in jargon.

In plaats daarvan is Yieldt simpelweg failliet gegaan omdat te veel klanten zijn vertrokken. De dalende prijzen van cryptocurrencies zorgden ervoor dat veel klanten zijn vertrokken. Hier zit hem de crux, schrijft Quote. De winst van Yieldt komt uit een provisiestructuur. Klanten betalen een commissie over de winst die het maakt, maar door de kapitaalvlucht weg van crypto kon het bedrijf geen commissies meer rekenen.

De omzet verdween simpelweg. Dit lijkt dus niet te zijn veroorzaakt door slecht vermogensbeheer. Een hefboom was er dus eigenlijk ook niet, de pakweg 600 klanten krijgen gewoon hun geld terug. Het bedrijf heeft nog geprobeerd om geldschieters te vinden en om uitgaven te beperken, maar ook dat is niet gelukt. Op 8 december heeft de rechter het faillissement goedgekeurd.

Advertentie

Yieldt niet vergelijkbaar met FTX

De problemen bij FTX lijken te zijn veroorzaakt door onverantwoordelijke beslissingen, maar dat is bij Yieldt niet het geval. De vermogensbeheerder heeft een erg persoonlijke aanpak, zo beheert het de portefeuilles van klanten individueel. Hiervoor gebruikt het de crypto exchanges Kraken en het Nederlandse Bitvavo, maar de gebruikte accounts zijn van klanten in plaats van van het fonds. Ook de cryptovaluta zijn dus gewoon van klanten.

Rob Steenhoek van LVH Advocaten is aangesteld als curator. Hij benadrukt aan Quote dat Yieldt niets meer dan beleggingsadvies gaf. “[Investeerders volgen het beleggingsadvies] op of niet. Yieldt beheert zelf geen cryptocurrencies of wallets.” Klanten laten Yieldt dus meekijken bij en sturen in wat ze doen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie