Thom Derks Thom Derks
27/11/2022 17:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/11/2022 17:20

Alameda Research haalde voor faillissement $200 miljoen weg bij FTX

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Alameda Research van FTX klaagt Voyager Digital aan voor $446 miljoen

Foto: Poetra.RH/Shutterstock

De blockchain maakt het mogelijk om geldstromen tot in detail te analyseren. Arkham, een blockchain analysebedrijf, komt nu met de onthulling dat Alameda Research in de dagen voor het omvallen van de beurs ruim 200 miljoen dollar bij FTX US weghaalde. In een draadje op Twitter deelt het hoe Alameda Research dat bedrag verdeeld over acht verschillende adressen en via verschillende cryptocurrencies weghaalde bij de beurs.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Alameda bereidde zich voor op FTX crash

Het gros van de fondsen haalde Alameda Research bij FTX op via stablecoins. Van de ruim 200 miljoen dollar bestond 116 miljoen dollar uit stablecoins. Hieronder bevonden zich onder meer Tether (USDT), USD Coin (USDC), Binance USD (BUSD) en TrueUSD (TUSD). De analyse van Arkham leert ons verder dat 49,49 miljoen dollar (24,2 procent) van de fondsen uit ethereum (ETH) bestond.

Ook bitcoin (BTC) was van de partij. In totaal haalde Alameda Research voor 38,06 miljoen dollar aan wrapped bitcoin (wBTC) van het handelsplatform af voor de ineenstorting. De wBTC werd meteen naar de Alameda wBTC Merchant Wallet gestuurd, om van daaruit naar de echte bitcoin blockchain getransporteerd te worden.

Daar is het bedrag dus in daadwerkelijke bitcoin omgezet. Het is meer dan opvallend dat Alameda Research in de dagen voor het omvallen van de beursplatformen koos voor een ontsnapping. Dat wijst erop dat ze daar natuurlijk al wisten dat het einde oefening was voor de beurs en op deze manier nog wat fondsen probeerden veilig te stellen.

Advertentie

Vooruitzichten voor FTX zijn slecht

Officieel zit FTX in een zogenaamde Chapter 11 faillissementsprocedure. Dit is een procedure waarmee de mogelijkheid bestaat om een doorstart te maken. Als we John Ray III mogen geloven, de nieuwe CEO die het platform tijdens het faillissement moet begeleiden, dan is FTX het meest ongezonde bedrijf dat hij in zijn carrière heeft meegemaakt.

In interviews spreekt Ray III van een “compleet falen van interne controle” en een absentie van betrouwbare financiële informatie. Het komt erop neer dat de boekhouding van FTX een complete puinhoop is en dat de kans nihil is dat het bedrijf hier nog bovenop komt. Daarnaast is de reputatie van de beurs inmiddels zo slecht, dat waarschijnlijk niemand het platform ooit nog zou gebruiken.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie