Tim Kamp Tim Kamp
05/04/2024 12:31 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/04/2024 11:30

Nieuwe baas van failliete cryptobeurs FTX heeft bizar uurloon

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Nieuwe baas van failliete cryptobeurs FTX heeft bizar uurloon

Foto: Rcc_Btn/Shutterstock

Het is een bekend gegeven dat de salarissen van topfunctionarissen in grote bedrijven vaak astronomische bedragen kunnen bereiken. Echter heeft de nieuwe CEO van FTX, John Ray III, de aandacht getrokken vanwege een wel erg opmerkelijke compensatie. Ondanks het voortslepende faillissement van het bedrijf, is de vervanger van de veroordeelde Sam Bankman-Fried ver gegaan om zichzelf goed uit te betalen.

Bitcoin wallet van El Salvador gehackt, persoonsdata gelekt
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Opruim-CEO verdiende tonnen in maart

Van 1 maart tot 31 maart werkte Ray in totaal 231 uur voor FTX en ontving hij $363.825. Een flink bedrag, maar dit salaris is nog verbazingwekkender wanneer je het bedrag omrekent naar loon per uur. Volgens een gerechtelijk document heeft John Ray III een indrukwekkend salaris van $1575 per uur ontvangen gedurende de maand maart.

Dit nieuws komt op een moment dat FTX zich in een financiële crisis bevindt, waarbij het bedrijf worstelt met faillissement. Voormalig CEO Sam Bankman-Fried werd vorige week schuldig bevonden en veroordeeld tot 25 jaar celstraf.

Hij was onder meer schuldig bevonden aan zeven strafbare feiten, waaronder twee aanklachten voor transactiefraude en samenzwering tot transactiefraude. Verder waren er nog diverse aanklachten voor samenzwering tot effecten- en grondstoffenfraude.

Zijn vervanger John Ray neemt de taken van het faillissement dus over. Hoe de beste man aan een bijzonder hoog uurloon komt, wordt in het document verklaart:

“De heer Ray heeft gewerkt aan het opzetten en handhaven van interne controles, het aanpakken en beheren van werknemers en werknemerszorgen, interactie gehad met management in Japan, Europa en andere locaties over de hele wereld.”

Ook was hij verantwoordelijk voor het “beheer van geld, andere activa en investeringen, gegevens en systeem-gerelateerde kwesties met betrekking tot alle schuldenaren”, blijkt uit het document.

De gevallen cryptobeurs FTX moet in totaal een bedrag van $8 miljard terugbetalen aan zijn klanten. Iets waar Ray dus nu bij zou moeten assisteren. Het failliete platform verklaart dat hij ook toezicht moet houden op de publieke relaties en de communicatieplannen met de schuldenaren.

Advertentie

FTX-faillissement blijkt ongekend fiasco, aldus Ray

Ray was eerder al verantwoordelijk voor het opruimen van het ineenzakken van Enron. In de jaren tachtig was Enron een Amerikaans energiebedrijf dat voornamelijk gas leverde. In december 2001 moest het bedrijf faillissement aanvragen toen een deal voor het overkopen van Enron mislukte.

Ray suggereerde eerder dat het FTX-faillissement erger was dat dan van Enron. Echter zei Ray in de documenten die volgden op de ondergang van FTX dat hij een situatie als deze nog nooit heeft meegemaakt.

“Ik heb nog nooit zo’n volledig falen van het bestuur gezien, en zo’n volledig gebrek aan betrouwbare financiële informatie zoals hier is gebeurd.”

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim begon zijn financiële avontuur op de aandelenmarkt, maar raakte in 2019, als 17-jarige, gefascineerd door crypto. Zijn eerste investering bevestigde zijn overtuiging dat crypto de toekomst had. Hij merkte een gebrek aan duidelijke uitleg en toegankelijke informatie in de complexe cryptowereld. Gedreven door zijn groeiende passie en zelfverworven kennis, richtte Tim in 2023 ‘BitKamp’ op. Dit platform helpt beginners in crypto met begrijpelijke en toegankelijke uitleg. Naast het leiden van BitKamp, handelt hij actief in verschillende cryptovaluta, met een focus op bitcoin. Na zijn HBO-studie werd BitKamp zijn fulltime bezigheid. Tim deelt zijn passie nu via online content zoals blogs, artikelen, Q&A’s, webinars, en cursussen. Voor vragen of informatie over crypto kan men hem benaderen via BitKamp.nl of zijn Instagram-pagina.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie