Ivo Melchers Ivo Melchers
02/04/2024 12:01 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/04/2024 11:23

Laatste woorden van gevallen ‘cryptokoning’, reactie op lange celstraf

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Laatste woorden van gevallen ‘cryptokoning’, reactie op lange celstraf

Foto: lev radin/Shutterstock

Vorige week werd Sam Bankman-Fried (SBF), de voormalig CEO van de ingestorte crypto exchange FTX, veroordeeld tot een celstraf van 25 jaar. Nu een week later heeft de beruchte crypto-oplichter voor het eerst gereageerd op zijn vonnis. Hij heeft laten weten spijt te hebben, maar blijft volhouden dat zijn intenties altijd zuiver waren.

Van cryptokoning tot rijsthandelaar: SBF’s nieuwe leven achter tralies
Van cryptokoning tot rijsthandelaar: SBF's nieuwe leven achter tralies

Ex-CEO FTX reageert op celstraf

Volgens een rapport van 1 april van ABC News, reageerde SBF via e-mail op vragen vanuit het Metropolitan Detention Center in Brooklyn, waar hij sinds augustus 2023 vastgehouden wordt.

Vorige week donderdag oordeelde rechter Lewis Kaplan van het Southern District of New York dat SBF maar liefst 25 jaar de gevangenis in moet na zijn eerdere veroordeling in november vorig jaar voor een totaal van zeven misdrijven, waaronder fraude.

Al sinds de ineenstorting van FTX in november 2022 pleit SBF voor zijn onschuld. Ook in het meest recente interview zei hij zich nooit bewust te zijn geweest van het feit dat hij de wet op enige manier overtrad. Daarnaast gaf hij aan nooit de intentie te hebben gehad om ‘’iemand pijn te doen of iemands geld te nemen’’. “Ik probeerde mezelf aan een hoge standaard te houden, en ik heb die standaard zeker niet gehaald,’’ zo voegde hij hieraan toe.

Vele duizenden klanten van FTX hebben door de daden van SBF veel geld verloren. In totaal gaat hem om vele miljarden dollars. Volgens Bankman-Fried verdienen zij het om ‘’volledig betaald te worden tegen de huidige prijs’’. “Ik heb de wanhoop, frustratie en het gevoel van verraad gehoord en gezien van duizenden klanten,” schreef hij.

Hoe de klanten precies gecompenseerd gaan worden is vooralsnog een groot mysterie. SBF houdt al sinds de val van FTX vast aan het feit dat er voldoende activa zou zijn om iedereen in zijn volledigheid terug te betalen, en benoemt dit ook weer in reactie op ABC News. Een uitspraak als deze moet echter met een korreltje zout genomen worden.

Advertentie

‘Crypto koning’ komt mogelijk weg met lichtere straf

Vorige week verscheen tevens in het crypto nieuws dat de voormalige ‘crypto koning’ mogelijk weg kan komen met ‘slechts’ 12,5 jaar achter de tralies. In de Verenigde Staten kunnen gevangenen de tijd van hun straf namelijk verkorten door zich goed te gedragen.

Mits SBF alle beschikbare reducties voor goed gedrag weet te verkrijgen, dan zou hij zijn straf met 50 procent kunnen verlagen.

Bovendien zou de gevangenisstraf lager kunnen uitvallen indien SBF en zijn team van advocaten het vonnis met succes kunnen aanvechten. De advocaten van Bankman-Fried gaven donderdag direct aan dat ze van plan waren beroep aan te tekenen tegen het vonnis. Echter is er nog geen beroep ingediend.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Gebruikers van Nederlandse crypto exchange Bitvavo melden datalek
Gebruikers van Nederlandse crypto exchange Bitvavo melden datalek
Advertentie