Timo Bult Timo Bult
07/02/2022 12:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/02/2022 12:15

Noord-Korea hackt opnieuw exchanges voor ontwikkeling kernwapens

Nieuws
Noord-Korea hackt opnieuw exchanges voor ontwikkeling kernwapens

Foto: Torsten Pursche / Shutterstock.com

De afgelopen tijd is Noord-Korea weer veelvuldig in het nieuws gekomen met zijn rakettesten. Nu blijkt uit een nieuw rapport van de Verenigde Naties (VN) dat het land zijn kernwapenprogramma en rakettesten vooral bekostigd met crypto, aldus Reuters.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo geeft lezers vandaag gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Noord-Korea en crypto

Noord-Korea is een land dat vrijwel volledig afgesloten is van de rest van de wereld. De totalitaire leider Kim Jong-Un heeft de touwtjes stevig in handen en onderdrukt zijn bevolking. Daarnaast is het land bezig met de ontwikkeling van nucleaire wapens, iets wat de rest van de wereld zorgen baart aangezien het land ook over steeds geavanceerdere rakettechnologie beschikt. Het VN-rapport stelt dat in deze ontwikkeling geen verandering is gekomen:

“Het onderhoud en de ontwikkeling van de infrastructuur voor nucleaire en ballistische raketten van Noord-Korea ging door, en NK bleef zoeken naar materiaal, technologie en knowhow voor deze programma’s in het buitenland, onder meer door middel van cybermiddelen en gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek,”

Crypto exchange hacks

Het ontwikkelen van deze wapens is duur en aangezien het land stevige sancties aan de broek heeft hangen kan het dit geld niet zomaar uit internationale handel halen. Noord-Korea zoekt dan ook naar andere inkomstenbronnen. Een daarvan is het hacken van cryptocurrency exchanges. Een exchange is een handelsplatform zoals we in Nederland Bitvavo kennen. Uit het rapport blijkt dat Noord-Korea tientallen en waarschijnlijk honderden miljoenen dollars van exchanges in Europa en de rest van de wereld heeft gestolen:

“Volgens een lidstaat hebben de NK-cyberacteurs tussen 2020 en medio 2021 meer dan $50 miljoen gestolen van ten minste drie cryptocurrency exchanges in Noord-Amerika, Europa en Azië,”

Uit een recent onderzoek van blockchain-onderzoeksbedrijf Chainalysis blijkt echter dat het totale bedrag dat uit crypto hacks werd gehaald nog een stuk hoger lag. In 2021 zou het land namelijk maar liefst $400 miljoen hebben gestolen, een stijging van 40% ten opzichte van het jaar ervoor.

De wereld heeft Noord-Korea al langer in het vizier als het om crypto hacks gaat. Vorig jaar publiceerde de VN ook al een soortgelijk rapport.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement