Timo Bult Timo Bult
07/02/2022 12:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/02/2022 12:15

Noord-Korea hackt opnieuw exchanges voor ontwikkeling kernwapens

Nieuws
Noord-Korea hackt opnieuw exchanges voor ontwikkeling kernwapens

Foto: Torsten Pursche / Shutterstock.com

De afgelopen tijd is Noord-Korea weer veelvuldig in het nieuws gekomen met zijn rakettesten. Nu blijkt uit een nieuw rapport van de Verenigde Naties (VN) dat het land zijn kernwapenprogramma en rakettesten vooral bekostigd met crypto, aldus Reuters.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Noord-Korea en crypto

Noord-Korea is een land dat vrijwel volledig afgesloten is van de rest van de wereld. De totalitaire leider Kim Jong-Un heeft de touwtjes stevig in handen en onderdrukt zijn bevolking. Daarnaast is het land bezig met de ontwikkeling van nucleaire wapens, iets wat de rest van de wereld zorgen baart aangezien het land ook over steeds geavanceerdere rakettechnologie beschikt. Het VN-rapport stelt dat in deze ontwikkeling geen verandering is gekomen:

“Het onderhoud en de ontwikkeling van de infrastructuur voor nucleaire en ballistische raketten van Noord-Korea ging door, en NK bleef zoeken naar materiaal, technologie en knowhow voor deze programma’s in het buitenland, onder meer door middel van cybermiddelen en gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek,”

Crypto exchange hacks

Het ontwikkelen van deze wapens is duur en aangezien het land stevige sancties aan de broek heeft hangen kan het dit geld niet zomaar uit internationale handel halen. Noord-Korea zoekt dan ook naar andere inkomstenbronnen. Een daarvan is het hacken van cryptocurrency exchanges. Een exchange is een handelsplatform zoals we in Nederland Bitvavo kennen. Uit het rapport blijkt dat Noord-Korea tientallen en waarschijnlijk honderden miljoenen dollars van exchanges in Europa en de rest van de wereld heeft gestolen:

“Volgens een lidstaat hebben de NK-cyberacteurs tussen 2020 en medio 2021 meer dan $50 miljoen gestolen van ten minste drie cryptocurrency exchanges in Noord-Amerika, Europa en Azië,”

Uit een recent onderzoek van blockchain-onderzoeksbedrijf Chainalysis blijkt echter dat het totale bedrag dat uit crypto hacks werd gehaald nog een stuk hoger lag. In 2021 zou het land namelijk maar liefst $400 miljoen hebben gestolen, een stijging van 40% ten opzichte van het jaar ervoor.

De wereld heeft Noord-Korea al langer in het vizier als het om crypto hacks gaat. Vorig jaar publiceerde de VN ook al een soortgelijk rapport.

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
3x goed nieuws voor Shiba & Nederlanders maken iedereen SHIB miljonair
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen gratis SHIB
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
Bitcoin volgt patroon uit 2016 perfect, suggereert nieuwe stijging
Coinbase waarschuwt: Onrustig crypto-kwartaal op komst
Grote jongens zien kans in bitcoin's crash: $5,8 miljard bijgekocht
Grote jongens zien kans in bitcoin’s crash: $5,8 miljard bijgekocht
Advertentie