Timo Bult Timo Bult
10/02/2021 09:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/02/2021 09:11

Van bitcoin (BTC) naar kernraket: Noord-Korea hackte crypto exchange, suggereert nieuw VN rapport

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Van bitcoin (BTC) naar kernraket Noord-Korea hackte crypto exchange, suggereert nieuw VN rapport

Volgens een rapport van de Verenigde Naties zat Noord-Korea achter een grote hack afgelopen september. Het rapport claimt daarnaast dat de buitgemaakte crypto vervolgens zijn gebruikt ter financiering van het nucleaire wapenarsenaal van het land. Reuters publiceerde afgelopen nacht enkele details nadat de nieuwsorganisatie het rapport heeft ingezien.
In het rapport valt onder andere te lezen:

“De voorlopige analyse, gebaseerd op de aanvalsvectoren en daaropvolgende pogingen om de illegale opbrengsten wit te wassen, suggereert sterke links met de DPRK,”

Het rapport zelf noemt verder geen namen van de gehackte cryptocurrency exchange maar Frank van Weert, analist bij het Amsterdamse Whale Alert, stelt dat dit vrijwel zeker om de KuCoin hack gaat. De exchange zag destijds $281 miljoen aan crypto verdwijnen, waaronder ethereum (ETH) en bitcoin (BTC).
Volgens het rapport misbruikten de hackers decentralized finance (DeFi) protocols: “d.w.z. smart contracts die geautomatiseerde transacties faciliteren.” Op deze manier kan het land de vele sancties omzeilen en zijn nucleaire avontuur bekostigen. De vraag is echter hoeveel de Noord-Koreaanse hackers daadwerkelijk buit hebben kunnen maken.
Onlangs kondigde KuCoin namelijk aan dat het 100% van de gestolen crypto heeft teruggevonden. $45 miljoen van de buit werd uiteindelijk vergoed door het verzekeringsfonds van de exchange, wat suggereert dat de hackers in ieder geval $45 miljoen buit hebben kunnen maken.
Noord-Koreaanse hackers vallen overigens niet alleen exchanges aan. Volgens het rapport maakten de hackers van het geïsoleerde land $316,4 miljoen buit in de periode van 2019 tot november 2020. In 2019 stelden de auteurs van dit rapport dat het land al ruim $2 miljard heeft buitgemaakt door middel van grootschalige operaties waarbij onder andere banken het doelwit zijn.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie