Max Duiker Max Duiker
01/05/2024 15:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/05/2024 13:03

Noord-Koreaanse hackers wassen $200 miljoen aan crypto wit

Ethereum-ETH
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Noord-Koreaanse hackers wassen $200 miljoen aan crypto wit

Foto: Mirko Kuzmanovic/Shutterstock

In een periode van bijna drie jaar, zou een groep hackers 200 miljoen dollar aan cryptocurrencies hebben willen witwassen. Door ingewikkelde wegen en combinaties te gebruiken hoopte de groep onder de radar te blijven. Maar een crypto-speurneus traceerde alle crypto stromen en wist te achterhalen welke hackersgroep achter de praktijken schuilging. Via social media platform X deelt hij zijn bevindingen.

Exclusief Bitcoin-diner: Trump verkoopt 150 plaatsen voor miljoenen
Exclusief Bitcoin-diner: Trump verkoopt 150 plaatsen voor miljoenen

Lazarus Group steelt 200 miljoen dollar aan crypto

Uit het onderzoek van een crypto speurneus, genaamd ‘ZachXBT’, zou de Noord-Koreaanse Lazarus Group een bedrag van maar liefst 200 miljoen dollar aan crypto’s hebben witgewassen.

De praktijken hebben plaatsgevonden tussen augustus 2020 en oktober 2023. In deze kleine drie jaar maakte de hackersgroep gebruik van mixers, digitale handelsplatformen en gecentraliseerde exchanges. De illegaal verkregen cryptocurrencies werden dus over verschillende blockchains en via verschillende wegen witgewassen en uiteindelijk omgezet in fiatgeld.

Op X schreef de onderzoeker dat uit zijn onderzoek al duizenden mensen naar voren zijn gekomen die direct en indirect slachtoffer zijn geworden van de groep hackers uit Noord-Korea. Ook lijkt het aantal slachtoffers alleen maar verder toe te nemen.

Advertentie

Meerdere cyberaanvallen gelinkt een Lazarus Group

De Lazarus Group steelt de verschillende crypto’s door gebruik te maken van uitgekiende cyberaanvallen. In het verleden is de groep al meermaals betrokken geweest bij hacks en diefstal van andermans digitale bezittingen.

In januari 2023 voerde de groep een cyberaanval uit op het blockchain platform Harmony. Hierbij werd voor 100 miljoen dollar aan cryptocurrencies gestolen. Deze werden vervolgens witgewassen via een ingewikkeld privacy protocol. 

Uit een opvolgend onderzoek van de FBI kwam naar voren dat de groep achter de aanval zat. Het gestolen geld werd gebruikt voor verschillende militaire programma’s, waaronder ballistische raketten en massavernietigingswapens.

Ook in maart 2022 was het raak. De groep voerde destijds een cyberaanval uit op het Ronin sidechain netwerk. Het walletadres werd door het Ministerie van Financiën in de Verenigde Staten ook toegevoegd aan een sanctielijst. Destijds stond er bijna 148.000 ethereum (ETH) in de wallet, wat een waarde vertegenwoordigde van ongeveer 444 miljoen dollar.

Deel dit artikel
Max Duiker

Max Duiker is sinds september 2021 redacteur bij Crypto Insiders. Met een achtergrond in financiën en technologie, en een passie voor blockchain, investeert hij sinds 2017 in cryptocurrency. Via zijn netwerk kwam hij in contact met Crypto Insiders. Max specialiseert zich in blockchaintechnologie, automatisering van gegevens en financiële inclusie. Zijn doel is om de adoptie van crypto te bevorderen door complexe technologieën toegankelijker te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Crypto CEO treedt af na buitensporige Trump tweet
Cryptobaas treedt noodgedwongen af na buitensporige Trump tweet
Interview: hoe een nieuwe cryptobeurs de grote jongens verslaat
Interview: hoe een nieuwe cryptobeurs de grote jongens verslaat
XRP verslaat Ethereum op Bitvavo na ETF lancering
XRP verslaat Ethereum op Bitvavo na ETF lancering
Advertentie