Simon Bosch Simon Bosch
28/02/2022 14:43 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/02/2022 14:43

Oekraïne deelt ethereum uit voor lekken wallet-adressen Russische politici

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Oekraïne deelt ethereum uit voor lekken wallet-adressen Russische politici

Foto: Tomas Ragina/Shutterstock

Oekraïne is nog niet klein gekregen, ondanks dat Rusland met man en macht het leger en uiteindelijk de overheid van het Oost-Europese land klein probeert te krijgen. Inmiddels hebben veel landen sancties aangekondigd en is Rusland grotendeels afgesloten van het SWIFT-betalingssysteem. Rusland kan met cryptocurrencies mogelijk een omweg om de heftige sancties heen vinden. Oekraïne is zich er ook van bewust dat Russische politici waarschijnlijk ook cryptovaluta hebben, en belooft premies uit te keren aan mensen die informatie kunnen leveren.

Grote cryptobeurs trekt stekker uit ‘bitcoin hotel’ project
Grote cryptobeurs trekt stekker uit 'bitcoin hotel' project

Tegenactie tegen de oorlog

Dat schrijft Oekraïne’s vicepremier en ‘minister van Digitale Transformatie’, Mykhailo Fedorov, op Twitter. De premies gelden voor crypto-wallets van Russische en Wit-Russische politici en de mensen om hen heen. “Oorlogsmisdaden moeten worden opgespoord en worden bestraft!” schrijft hij op Twitter. Hij roept mensen met informatie op om contact op te nemen met de Oekraïense jurist Artem Afian via Telegram. De beloningen zouden worden gesponsord door donaties van derden en niet door de overheid. Hoeveel er al is opgehaald is niet duidelijk. Wel verklaarde hij dat ether (Ethereum-tokens) het gros van de donaties vormt, alhoewel bitcoin (BTC) en andere cryptovaluta ook veel binnenstromen.

Advertentie

Al meer dan 500 tips

Afian verklaarde aan Bloomberg dat er inmiddels al meer dan 500 tips zijn binnengekomen. Ergens vandaag of morgen moet de lijst met adressen van politici worden gepubliceerd en worden gedeeld met grote exchanges. Het doel is om de afkeer voor deze adressen zo groot mogelijk te maken, zodat mensen worden ontmoedigd om transacties met de walletadressen te doen.

Rusland is inmiddels grotendeels afgesloten van het SWIFT-betalingssysteem, dat de berichtgeving van transacties tussen banken onderling verzorgt. Ook is de import van olie en gas vanuit Rusland door veel landen significant gestremd of zelfs stilgelegd. Grondstoffen vormen het overgrote deel van de Russische economie. Een opmerkelijke kanttekening is dat sommige banken die op grote schaal olie en gas kopen van Russische banken niet verboden wordt om met hun Russische tegenhangers te handelen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
Bitcoin volgt patroon uit 2016 perfect, suggereert nieuwe stijging
Coinbase waarschuwt: Onrustig crypto-kwartaal op komst
Miljarden aan bitcoin terug op de markt, koers daalt naar $59.000
Bitcoin overleeft Mt. Gox schok: analisten verdeeld over marktimpact
Advertentie