Thom Derks Thom Derks
21/11/2022 12:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/11/2022 12:15

SBF haalde 300 miljoen dollar uit FTX na investeringsronde in 2021

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
SBF haalde 300 miljoen dollar uit FTX na investeringsronde in 2021

Sam Bankman-Fried (SBF), de oprichter en voormalig CEO van FTX, verkocht tijdens een investeringsronde van $420 miljoen voor $300 miljoen aan eigen aandelen. Dit geld had Bankman-Fried naar eigen zeggen nodig om het aandeel van Binance in FTX over te nemen.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

FTX waardering van 25 miljard dollar

De investeringsronde van oktober 2021 waarmee FTX 420,69 miljoen dollar ophaalde, zorgde voor een waardering van het beursplatform van 25 miljard dollar. Het is bizar om te bedenken dat het beursplatform wellicht op dat moment al in de problemen zat. Die problemen zullen destijds niet zo groot geweest zijn als nu, maar het gat was er mogelijk al.

Bankman-Fried vertelde de investeerders destijds dat de fondsen met name ingezet worden om bij wetgevers te lobbyen, de gebruikerservaring te verbeteren en de prestaties van het platform naar een hoger niveau te tillen. Dat zijn op zich normale doeleinden voor dat geld, ware het niet dat de Wall Street Journal (WSJ) nu weet te melden dat SBF de fondsen voor zichzelf gebruikte.

Volgens de documenten die de WSJ mocht inzien, verkocht Sam Bankman-Fried dus 300 miljoen dollar van zijn eigen aandelen in het beursplatform. Die gelden gebruikte SBF dus naar eigen zeggen om het aandeel van Binance in FTX af te kopen. Binance was één van de eerste investeerders in het beursplatform van Bankman-Fried.

Advertentie

Ruzie tussen Binance en FTX

De relatie tussen Binance en FTX werd vorig jaar slechter, nadat de eerstgenoemde besloot om FTX niet te helpen met een licentie op Gibraltar. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat Bankman-Fried besloot om de macht weer naar zichzelf te halen en het aandeel van Binance in zijn beursplatform afkocht.

Destijds had Bankman-Fried dus klaarblijkelijk nog vertrouwen in zijn eigen platform. Uiteindelijk is het natuurlijk Binance geweest die FTX enige tijd geleden de eerste tik gaf door publiekelijk de liquidatie van miljarden dollars aan FTX Tokens (FTT) aan te kondigen.

Dit deed Binance CEO Changpeng Zhao op basis van een dramatische balans van Alameda Research, waarmee alle ellende is begonnen. Het is nog maar de vraag of FTX zo snel was omgevallen als Binance dit niet had gedaan.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie