Roy van Krieken Roy van Krieken
09/11/2022 20:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/11/2022 20:00

Is de overname van FTX door Binance een strategische meesterzet?

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Is de overname van FTX door Binance een strategische meesterzet?

Foto: Sergey Peterman/Shutterstock

Gisteren werd het baanbrekende nieuws bekend dat crypto-exchange Binance van plan is om FTX in zijn geheel over te nemen. Dit zorgde voor een grote schokgolf in de markt, en de koersen van de meeste cryptocurrencies kelderden met dubbele cijfers. Volgens sommigen in de crypto-gemeenschap was ondanks de chaos die na het nieuws volgde, de overname van FTX door Binance een meedogenloze meesterzet.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Binance heeft geen genade

Allereerst is het belangrijk om vast te stellen dat we nog niet weten wat precies de beweegredenen waren van Binance en FTX om akkoord te gaan met een eventuele overname. Desalniettemin gaan er een aantal theorieën rond binnen de gemeenschap die suggereren dat Binance heel bewust te werk is gegaan.

Volgens een bepaalde gebruiker op Twitter was de zet van Binance CEO Chanpeng Zhao, (CZ) “het meest gangster spel dat we hebben gezien in crypto, ooit. Punt”. Er wordt hier natuurlijk gesuggereerd dat CZ en Binance heel bewust bepaalde informatie hebben verspreid om FTX te verzwakken, om vervolgens de hele boel over te nemen.

De hele saga omtrent FTX en Binance begon toen CoinDesk een artikel publiceerde waarin zij stelden dat Alameda, een bedrijf van FTX CEO Sam Bankman-Fried, financieel in de problemen zou zitten en een grote hoeveelheid FTT-tokens als onderpand voor leningen zou vasthouden. 

CZ ontkent kwade bedoelingen

CZ maakte vervolgens bekend dat Binance al hun FTT-tokens op de markt gingen verkopen, wat uiteraard ervoor zorgde dat de koers van FTT kelderde en mensen op grote schaal hun geldmiddelen van FTX gingen halen. Dit resulteerde in een liquiditeitscrisis bij FTX.

Vervolgens zou Binance een akkoord hebben gesloten met FTX en een intentieverklaring hebben getekend om de hele exchange over te nemen. Was dit hele verhaal van het begin tot eind georganiseerd door CZ en Binance? Dat is de vraag die nu speelt bij de crypto-gemeenschap. Immers, hoe je het wendt of keert, feitelijk heeft Binance nu een grote concurrent uitgeschakeld.

De Binance CEO zelf ontkent dergelijke aantijgingen uiteraard. Volgens hem is het niet aan de orde dat hij of zijn exchange bewust hebben gehandeld met het doel om FTX ten onder te helpen.  CZ stelt dat er onder geen beding sprake is van een ‘meesterzet’. Wellicht zullen we nooit weten wat hier achter de schermen nu echt heeft plaatsgevonden.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie