Simon Bosch Simon Bosch
17/11/2023 14:55 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/11/2023 13:26

Solana telefoon heeft gigantisch beveiligingslek volgens onderzoekers

Solana-SOL
icon-altcoins
Altcoin nieuws
Solana telefoon heeft gigantisch beveiligingslek volgens onderzoekers

Foto: sdx15/Shutterstock

Solana introduceerde vorig jaar zijn eigen smartphone, Saga. Dit is ‘gewoon’ een high-end Android-telefoon, maar er staat standaard software op geïnstalleerd om gemakkelijk decentrale applicaties (dApps) toe te voegen. Volgens beveiligingsonderzoeker CertiK zit in de software een gapend beveiligingsgat, maar Solana Labs is het hier niet mee eens.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Beveiligingsprobleem Solana smartphone?

De telefoon heeft een ingebouwde crypto wallet en hij wordt uiteraard bij uitstek vermarkt voor crypto-liefhebbers. Je hoeft met deze telefoon in theorie geen extra wallet aan te schaffen, want je kunt je coins volgens Solana gewoon veilig op je telefoon bewaren.

Maar beveiligingsonderzoeker CertiK laat zien dat dit helemaal niet veilig is. Op sociale mediaplatform X constateert het bedrijf dat een grote beveiligingskwetsbaarheid bij het opstarten hackers in staat stelt om de beveiliging van het apparaat te omzeilen, zodat ze je wallet helemaal leeg kunnen trekken.

Maar Solana Labs en verschillende mensen die reageerden op het bericht constateren dat er helemaal geen beveiligingsprobleem is. CertiK gebruikt namelijk een zogeheten ‘bootloader’, die op alle Android-apparaten gebruikt kan worden voor dit doeleinde.

Solana Labs verklaarde aan Cointelegraph dat de bootloader ontgrendelen alle informatie op een apparaat verwijdert, inclusief de private keys van crypto-holdings. Bovendien wordt de gebruiker meerdere keren gewaarschuwd als dit proces in gang wordt gezet. Het proces dat CertiK toont is dus niet zomaar reproduceerbaar, en al helemaal niet zonder dat de gebruiker doorheeft dat er iets aan de hand is.

Advertisement

Solana razend populair in 2023

Solana (SOL) is één van de meest populaire cryptocurrencies van het moment. De koers is na de lokale bodem in september met bijna 300% gestegen, en in een maand tijd met 175%.

Ook uit beursfondsen die de koers van SOL moeten kopiëren doen het al een tijd uitstekend. Er is momenteel geen enkele andere altcoin in deze fondsen die populairder is dan solana. De populariteit is ook te blijken uit de enorme premium die je moet betalen om in Grayscale’s solana-beursfonds te investeren.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Advertisement
Advertisement