Tim Kamp Tim Kamp
23/03/2024 18:22 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/03/2024 15:47

Terra-oprichter Do Kwon mag cel verlaten, maar nog lang niet vrijuit

more-coins-icon
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Terra-oprichter Do Kwon mag cel verlaten, maar nog lang niet vrijuit

Foto: sdx15/Shutterstock

Montenegro heeft aangekondigd dat het Do Kwon, mede-oprichter van Terraform Labs, na lange tijd heeft vrijgelaten. Do Kwon, die al enkele maanden vastzit in Montenegro, werd gearresteerd op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten wegens vermeende betrokkenheid bij een cryptofraudezaak.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Do Kwon vrijgelaten, maar nog niet van aanklagers af

De aanklagers zijn van plan het Zuid-Koreaanse paspoort van de mede-oprichter van Terraform Labs in beslag te nemen. Het wordt beweerd dat hij in 2023 in Montenegro een nep Costa Ricaans paspoort heeft gebruikt.

Do Kwon en de rest van het Terra-bestuur zijn verantwoordelijk voor het crypto miljardenverlies uit 2022. In mei van dat jaar daalde de LUNA munt van $120 naar nul. Daarbij ging in totaal $40 miljard verloren. Voor de ineenstorting van TerraUSD en Luna is Do Kwon aangeklaagd.

De autoriteiten van Montenegro hebben aangegeven dat ze de Terraform Labs mede-oprichter Do Kwon vrij zullen laten. Daarbij mogen de lokale rechtbanken beslissen of hij wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten of Zuid-Korea. Volgens een rapport van het Montenegrijnse nieuwsmedium Vijesti, zal Kwon op 23 maart uit de gevangenis worden vrijgelaten na bijna een jaar in hechtenis te hebben gezeten.

Bovendien moet hij zijn reisdocumenten inleveren om te voorkomen dat hij het land verlaat. De beslissing om Kwon vrij te laten kwam naar verluidt van de Raad van het Hooggerechtshof, die zal beslissen of hij wordt uitgeleverd aan zijn geboorteland Zuid-Korea.

Advertentie

Uitlevering van Terra-topman kan hem duur komen te staan

Do Kwon werd in maart van vorig jaar in Montenegro gearresteerd omdat hij vervalste reisdocumenten had gebruikt. Dit deed hij samen met zijn ex-collega, de voormalige chief financial officer (CFO) van het Terra-platform, Han Chang-joon. Ook hij is veelvuldig in het crypto nieuws gekomen, omdat hij betrokken is als de financiële man achter de fraudezaak.

Autoriteiten uit de Verenigde Staten en Zuid-Korea dienden concurrerende uitleveringsverzoeken in om Do Kwon te laten berechten voor fraude in hun respectieve landen. Hier is nog geen definitief besluit over genomen. In de Verenigde Staten zal Do Kwon waarschijnlijk acht aanklachten wegens misdrijven tegemoet kunnen zien. In maart 2023 zijn deze door aanklagers ingediend.

Wanneer Do Kwon uitgeleverd zal worden aan zijn thuisland Zuid-Korea zou hij mogelijk ook worden aangeklaagd. Ditmaal wegens fraude en schendingen van de wet op de kapitaalmarkten. Welk land het uiteindelijk zal worden is vooralsnog onbekend. Daarentegen is wel duidelijk dat Do Kwon niet weg lijkt te komen met zijn frauduleuze activiteiten uit het verleden.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim begon zijn financiële avontuur op de aandelenmarkt, maar raakte in 2019, als 17-jarige, gefascineerd door crypto. Zijn eerste investering bevestigde zijn overtuiging dat crypto de toekomst had. Hij merkte een gebrek aan duidelijke uitleg en toegankelijke informatie in de complexe cryptowereld. Gedreven door zijn groeiende passie en zelfverworven kennis, richtte Tim in 2023 ‘BitKamp’ op. Dit platform helpt beginners in crypto met begrijpelijke en toegankelijke uitleg. Naast het leiden van BitKamp, handelt hij actief in verschillende cryptovaluta, met een focus op bitcoin. Na zijn HBO-studie werd BitKamp zijn fulltime bezigheid. Tim deelt zijn passie nu via online content zoals blogs, artikelen, Q&A’s, webinars, en cursussen. Voor vragen of informatie over crypto kan men hem benaderen via BitKamp.nl of zijn Instagram-pagina.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie