Ivo Melchers Ivo Melchers
23/05/2023 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/05/2023 06:00

Weer een grote crypto exchange sluit zijn deuren

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…

Foto: Shutterstock/Piotr Swat

Terwijl vorig jaar veel grote bedrijven uit de crypto sector als dominostenen achter elkaar kopje onder gingen, blijken ook dit jaar enkele partijen niet te kunnen ontkomen aan de gevreesde ondergang. In de afgelopen maand kon je bijvoorbeeld in het crypto nieuws lezen dat dat de Belgische cryptobeurs Bit4You en de Amerikaanse exchange Bittrex een faillissement hadden aangevraagd. De volgende gecentraliseerde crypto exchange waarvan het doek valt is Hotbit, een van de populairste beurzen in Azië.

Ethereum futures op nieuw record in afwachting van ETF besluit
Ethereum futures op nieuw record in afwachting van ETF besluit

Reden achter sluiting crypto exchange

In een aankondiging van 22 mei op Twitter zei het bedrijf dat het na 5 jaar en 4 maanden een punt zal zetten achter alle operaties. De in totaal 5 miljoen gebruikers krijgen tot 21 juni de tijd om hun crypto van het platform te halen.

https://twitter.com/Hotbit_news/status/1660496999458963458?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1660537977469038594%7Ctwgr%5E3399cc0b791f184fda277e1fb81fa9aa12a913d8%7Ctwcon%5Es3_&ref_url=https%3A%2F%2Fcointelegraph.com%2Fnews%2Fhotbit-exchange-halts-operations-urges-users-to-withdraw-funds

De beurs zei dat de bedrijfsomstandigheden waren verslechterd sinds een voormalig lid van het team in augustus 2022 aan een onderzoek werd verworpen. Het bedrijf schortte destijds de handelsstortingen en opnames op nadat wethandhavingsinstanties een deel van hun tegoeden hadden bevroren tijdens het strafrechtelijke onderzoek.

Daarnaast noemde Hotbit ook verschillende incidenten binnen het crypto-landschap als bijdragers aan de eventuele ondergang. Om specifiek te zijn noemde het de ineenstorting van FTX en de bankcrisis die de depeg van de populaire stablecoin USD Coin (USDC) veroorzaakte. Hotbit zei dat beiden resulteerden in een voortdurende uitstroom van fondsen van gecentraliseerde beursen.

De ondergang van bedrijven binnen de crypto-wereld werken in zekere zin dan ook als een kettingreactie. Het faillissement van een grote speler als FTX heeft veel naschokken binnen de algehele industrie geleid.

Ook gaf de exchange de schuld aan de herhaalde cyberaanvallen en de exploitatie van ‘’projectdefenten door kwaadwillende gebruikers’’ als redenen voor de ondergang.

Zijn gedecentraliseerde exchanges de oplossing?

Het Hotbit-team is van mening dat gecentraliseerde exchanges ‘’steeds omslachtiger’’ worden en ‘’waarschijnlijk niet zullen voldoen aan de langetermijntrends’’. Volgens het handelsplatform zal de crypto-industrie zich steeds meer richten op gedecentraliseerde bedrijfsmodellen als reactie op het strengere regelgevende toezicht op gecentraliseerde bedrijven na de ineenstorting van FTX.

Gedecentraliseerde alternatieven zouden in theorie het risico moeten kunnen vermijden van een single point of failure.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
4 populaire crypto die op het randje van een uitbraak staan
4 populaire crypto die op het randje van een uitbraak staan
Politici willen duidelijkheid over ethereum, belangrijk voor toekomst
Ethereum ETF’s kunnen prijs van ETH naar $10.000 drijven
Bitcoin koers duikt onder $70.000, ethereum houdt zich knap staande
Bitcoin koers duikt onder $70.000, ethereum houdt zich knap staande
Zeldzaam Bitcoin signaal wijst op koersstijging naar 180.000 dollar
Bitcoin bereikt nieuwe all-time high in deze landen
Crypto Ontbijt: Ethereum-ETF update, PEPE breekt records, Trump omarmt crypto
Crypto Ontbijt: Ethereum-ETF update, PEPE breekt record, Trump omarmt crypto
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Nieuwe memecoin strategie op Bitvavo: ‘Veel effectiever dan bitcoin’
Gebruikers van Nederlandse crypto exchange Bitvavo melden datalek
Gebruikers van Nederlandse crypto exchange Bitvavo melden datalek
Advertentie