Robin Hazekamp Robin Hazekamp
24/03/2024 19:14 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/03/2024 13:36

Worden cryptowallets echt verboden? Een diepere analyse

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Zijn crypto wallets echt verboden? Een diepere analyse

Foto: Octus_Photography/Shutterstock

Op 19 maart hebben Europese commissies gestemd over een nieuw wetsvoorstel tegen witwassen. Het wetsvoorstel was van grote omvang: het betrof zowel betalingen met contant geld als crypto. In eerste instantie werden verschillende aspecten van het wetsvoorstel geïnterpreteerd als een verbod op hardware wallets. Maar daar komt men nu op terug. 

Herstel in zicht voor bitcoin gedupeerden Mt. Gox, compensatie nadert
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Europese commissies stemmen over nieuwe witwaswet

De Commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie & Binnenlandse Zaken, evenals de Commissie Economische en Monetaire Zaken kwamen op 19 maart bij elkaar. In de gezamenlijke vergadering werd er gestemd over een legislatief pakket tegen witwaspraktijken. Dit pakket betrof onder andere strengere regelgeving voor aanbieders van cryptodiensten. 

De stemmen voor de implementatie van de wet was als volgt: 71 stemmen voor, negen tegen, vier onthoudingen. Dat rapporteert CoinDesk. Een van de negen stemmen tegen was Patrick Breyer, lid van de Duitse Piratenpartij in het Europees Parlement. In een post op X (voorheen Twitter) deelde hij de stemmen van de Duitse commissieleden. De redenen voor zijn tegenstem publiceerde Breyer op zijn site.

In januari werd er een deal gemaakt over het wetsvoorstel tegen witwassen. Deze was al sinds juli 2021 in ontwikkeling, maar kan nu worden gezien als ‘af’. Het wetsvoorstel is daarentegen nog niet officieel goedgekeurd. Het wetsvoorstel wordt nog voorgelegd aan het Europees Parlement die erover zullen stemmen. Dit is echter een formaliteit. 

Advertentie

Maar hoe zit het nou met hardware wallets?

In tegenstelling tot wat er in eerste instantie gerapporteerd werd, betreft het wetsvoorstel geen hardware wallets. In plaats daarvan scherpt het de regels aan voor aanbieders van cryptodiensten. Daarmee worden onder andere crypto exchanges, brokers, lenders mee bedoeld. Voor hen geldt nu het volgende:

  • Aanbieders voor crypto diensten moeten een streng protocol hanteren als zij transacties ontvangen van (anonieme) zelf beheerde wallets. Dit protocol moet frauduleuze transacties voor witwassen en/of terrorismefinancieren detecteren en aanpakken;
  • Aanbieders voor crypto diensten moeten data verzamelen over klanten die gebruik maken van zelf beheerde wallets. Op basis daarvan moeten ze een risicoprofiel creëren.
  • Het aanbieden van anonieme cryptocurrencies zoals monero (XMR) wordt verboden, evenals het aanbieden van anonieme crypto accounts of anonieme online wallets. 
  • Het verbod is niet van toepassing op aanbieders van anonieme soft-/hardware wallets indien zij geen controle hebben over genoemde wallets.

Wat betekent dit in een praktische zin? Het uitvoeren van een betaling van iedere omvang aan een crypto-dienstverlener met een eigen anonieme hardware of software wallet wordt lastiger. Aanbieders van crypto diensten moeten deze transacties namelijk vanaf nu streng controleren. Ze worden echter niet verboden zoals verschillende media aanvankelijk rapporteerden

Daarnaast mogen aanbieders van crypto diensten geen privacy coins zoals monero aanbieden. Ook het aanbieden van anonieme crypto accounts wordt verboden. Het aanbieden van anonieme software wallets is verboden indien deze onder direct beheer staat van de aanbieder. Bij bijvoorbeeld MetaMask is dit niet het geval.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie