Roy van Krieken Roy van Krieken
28/12/2021 07:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/12/2021 07:08

Zo voorkom je dat crypto malware via Telegram gedownload wordt

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Zo_voorkom_je_dat_crypto_malware_via_Telegram_gedownload_wordt

Foto: Sashkin/Shutterstock

Online criminelen gebruiken helaas steeds vaker crypto en blockchain technologie om geld afhandig te maken van hun slachtoffers.. Vaak hebben zij het gemunt op de crypto bezittingen van crypto investeerders. Dit keer blijkt er een groep hackers actief te zijn op het social media platform Telegram. Hier verspreiden zij malware dat in staat is om crypto wallets van slachtoffers binnen te dringen!

Cryptobeurs Coinbase gaat in hoger beroep in cruciale rechtszaak
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Telegram

Experts zijn erachter gekomen dat de hackers op Telegram gebruik maken van de zogeheten Echelon malware. Volgens een onderzoeker van een vooraanstaand cyberciminaliteits bureau kan dit programma door veel gebruikers automatisch gedownload worden zonder dat zij dit in de gaten hebben. De malware wordt ook voornamelijk verspreid in grote crypto gerelateerde Telegramkanalen.

Dit komt omdat veel gebruikers op Telegram de automatisch downloaden functie aan hebben staan. Het advies is volgens de onderzoekers dan ook om deze functie in ieder geval tijdelijk uit te zetten.

De malware is specifiek gebouwd om op allerlei manieren de privacy en gegevens van het slachtoffer op te sporen. Hiervoor hoeven slachtoffers niet eens het programma eerst op te starten, het virus zal direct in staat zijn om bijvoorbeeld screenshots te maken.

Het programma wordt binnen Telegram onder de naam ‘Smokes Night’ verspreid. Mochten gebruikers deze naam tegenkomen in een Telegram kanaal wees dan op je hoede en download dit bestand onder geen beding.

Crypto criminaliteit

Het zal weinigen verbazen dat crypto criminaliteit erg lucratief kan zijn voor kwaadwillenden. Het afgelopen jaar was er dan ook een duidelijke stijging te zien in de hoeveelheid misdaden waar crypto mee gemoeid was. Bedrijven worden bestolen of gegijzeld en crypto investeerders worden op alle mogelijke manieren geld afhandig gemaakt.

Oplichting, hacks en andere malafide praktijken zijn bijna aan de orde van de dag. Het is daarom als crypto investeerder cruciaal om ten alle tijden behoorlijk op je hoede te zijn. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie