Kevin Schijven Kevin Schijven
10/11/2021 17:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/11/2021 17:04

MediaMarkt aangevallen met ransomware, hackers eisen bitcoin (BTC)

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
MediaMarkt aangevallen met ransomware, hackers eisen bitcoin (BTC)

MediaMarkt, de enorme Europese elektronicaketen van Duitse afkomst, werd onlangs getroffen door een aanval met ransomware, oftewel gijzelsoftware. De hackers eisen een enorm bedrag aan losgeld: maar liefst $50 miljoen (€43 miljoen) aan bitcoin (BTC).

RTL Nieuws deed als eerst bericht over het voorval. Volgens een onderzoek van RTL liggen momenteel meerdere systemen bij het elektronicaconcern plat. MediaMarkt plaatste later het volgende bericht op zijn website:

“Mogelijk heb je al via de media meegekregen dat MediaMarkt door een cyberaanval getroffen is. Wij doen er alles aan om onze systemen weer zo snel mogelijk optimaal te laten functioneren en de gevolgen voor jou als klant te beperken. Uiteraard staan we zowel online als in onze winkels nog steeds voor je klaar.”

Het bedrijf meldt dat online bestellingen nog mogelijk zijn en bestellingen thuis worden geleverd. Het is echter momenteel niet mogelijk om producten te retourneren of af te halen in de winkel. Alle MediaMarkt winkels zijn nog open en betalingen met contant en pin blijven mogelijk, maar andere methoden, zoals cadeaubonnen en tegoedkaarten, zijn dat niet.

Ransomware wordt gebruikt om computers en bestanden te vergrendelen. De aanvallers ontgrendelen pas de systemen zodra zij het losgeld ontvangen. De aanvallers die hierachter zitten, zouden verbonden zijn aan de beruchte hackersgroep “Hive.” Deze groep staat erom bekend dat zij gegevens lekken als het losgeld niet wordt betaald en vielen deze zomer zelfs ziekenhuizen in de VS aan. Ze komen vaak binnen via zogenaamde phishing scams. MediaMarkt is naar verluidt aan het onderhandelen met de aanvallers.

De afgelopen tijd is er een sterke toename van hackers die met gijzelsoftware werken. Regelmatig eisen deze hackers hun losgeld in bitcoin met de verwachting dat dit anoniem is. Bitcoin transacties worden echter openbaar opgeslagen waardoor instanties illegale transacties kunnen volgen. Dat zagen we bijvoorbeeld met de aanval op de Colonial Pipeline, de grootste oliepijplijn in de VS, afgelopen zomer. Toen betaalde het bedrijf het losgeld, maar de FBI had onmiddellijk de crypto weer afgepakt.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie