Wat is Bitcoin en altcoin Mining?

Dit is de guide over “Wat is Bitcoin en altcoin Mining?”. In deze guide leer je binnen 3 minuten alles wat je moet weten de betekenis en meerdere methode. Wanneer je nog niet zoveel verstand hebt van zowel blockchain als mining wordt het aangeraden om eerst “Wat is Blockchain?” te lezen. Mocht je meer willen leren over Bitcoin, altcoins, blockchain of crypto. Lees dan een van onze andere guides in de Crypto Academy. 

Wat is Bitcoin en altcoin Mining?

Over het algemeen, wanneer het concept van de blockchain wordt uitgelegd, behoort mining tot het ingewikkelde gedeelte van de uitleg. Mining, ook wel ‘Proof of Work’ genoemd, is hetgeen wat ervoor zorgt dat de blockchain blijft draaien als een zelfvoorzienend systeem. Bitcoin mining

Mining van Bitcoins

Blockchaintechnologie maakt decentralisatie mogelijk. Decentralisatie houdt in dat er geen centrale autoriteit nodig is om het netwerk te overzien, zoals een bank, bedrijf of overheid. Er is dan wel een vervangend systeem nodig om het netwerk te beheren. Het beheren moet op de juiste manier gebeuren om ervoor te zorgen dat alle accounts en transacties altijd up-to-date zijn. Daarnaast is het van belang er zeker van te kunnen zijn dat niemand met accounts knoeit of andermans geld probeert te spenderen. Om het netwerk decentraal te kunnen beheren kwam Satoshi Nakamoto (oprichter van Bitcoin en grondlegger van de blockchaintechnologie) met het idee van een ‘miner’, wat eigenlijk een computer is die Bitcoin software draait. Het enige wat deze software de hele tijd probeert te doen, is het oplossen van extreem ingewikkelde wiskundige problemen. Deze problemen zijn zo ingewikkeld dat je in principe alleen de oplossing kan raden (een ‘educated guess’ welteverstaan). Denk aan een wedstrijd waarbij je het gewicht van een taart moet raden. Je mag oneindig vaak een poging wagen, maar degene die het als eerst goed heeft wint. De kandidaat die het snelst kan raden heeft een hogere kans om te winnen. Zo werkt dit ook bij het minen; hoe meer ‘hash power’, oftewel rekenkracht een computer heeft, des te groter de kans is dat die computer een block oplost. Bitcoin mining puzzel oplossen Zo is er dus een groep met computers (miners) die allemaal Bitcoinsoftware draaien. De enige taak van deze computers is continu proberen te raden wat het juiste antwoord is op de wiskundige puzzels binnen het netwerk. Bitcoin mining raden tot je het goed hebt Uiteindelijk is er een miner die de puzzel oplost en vervolgens naar alle ander miners communiceert dat het antwoord geraden is. Daarna stuurt de miner, die het juiste antwoord heeft, de oplossing naar alle andere miners binnen het blockchainnetwerk. Bitcoin mining het juiste antwoord De moeilijkheid van deze rekenproblemen zit hem in het raden van het daadwerkelijke antwoord. Zodra het antwoord is geraden is het namelijk een eitje voor de rest van de miners om te verifiëren of het antwoord juist is of niet. Wanneer een miner dus het juiste antwoord gevonden heeft, stuurt hij dit door naar alle andere miners, die op hun beurt kunnen verifiëren of het juist is of niet. De miners zullen dan weer stuk voor stuk een akkoord moeten geven op het door hun nagekeken werk totdat de hele groep miners uiteindelijk tot een overeenstemming (consensus) komt dat het antwoord klopt. Bitcoin mining antwoord alle miners Wanneer eenmaal collectief bevestigd is dat het antwoord klopt, kan de miner die het rekenprobleem opgelost heeft de lijst met transacties nemen en in een block stoppen. Dit block wordt vervolgens toegevoegd aan de blockchain.

Beloning voor het minen

In ruil voor al dit rekenwerk en het oplossen van de wiskundige puzzels, krijgt de desbetreffende miner de mogelijkheid om een bepaalde hoeveelheid Bitcoin toe te voegen op een adres naar keuze. Met andere woorden, de minder krijgt Bitcoin als beloning voor het oplossen van het rekenprobleem en het toevoegen van een block aan de blockchain.

Bitcoin halvering

Naarmate de ‘chain of blocks’ groeit, wordt de moeilijkheidsgraad van de rekenproblemen steeds hoger. Wanneer de moeilijkheidsgraad toeneemt, worden Bitcoins van nature schaarser omdat de miners meer inspanning moeten verrichten en daardoor meer elektriciteit verbruiken bij het oplossen van de puzzels. Hierdoor ontstaat een geprogrammeerde inflatie in de Bitcoin schaarste. Bitcoin moeilijkheid Om Bitcoin zeldzaam te houden wordt, na een bepaald aantal blocks, de hoeveelheid uit te keren Bitcoins gehalveerd. Waar een miner bijvoorbeeld vijf Bitcoin krijgt voor het oplossen van een block, zal dit een paar honderdduizend puzzels en blocks verder nog maar 2,5 Bitcoin opleveren. Nog een paar honderdduizend blocks verder is dit nog maar 1,25 Bitcoin. Het halveren blijft net zo lang doorgaan tot uiteindelijk het maximale aantal van 21 miljoen Bitcoins is bereikt. Er zijn naast Bitcoins meerdere coins die je kunt minen. Voor het minen van andere coins heb je ook andere software nodig en worden er alternatieve regels gehanteerd met betrekking tot onder andere inflatie/deflatie, halvering en het maximaal aantal tokens.