Roy van Krieken Roy van Krieken
08/04/2024 18:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/04/2024 16:37

Beruchte oprichter Terra-netwerk aansprakelijk gesteld in fraudezaak

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Informes filtrados muestran los oscuros planes de los fundadores de Terra (LUNA)

Foto: TY Lim / Shutterstock.com

Na een rechtszaak van bijna twee weken heeft een jury in Manhattan de oprichter van Terraform Labs, Do Kwon, aansprakelijk gesteld in een civiele fraudezaak in de V.S. Hij heeft ingestemd met de beschuldigingen van de Securities and Exchange Commission (SEC) dat hij investeerders heeft misleid voordat hun stablecoin volledig instortte in 2022.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Beloftes stablecoin UST werden niet nagekomen

De zogenaamde “algoritmische stablecoin” had de functie om 1-op-1 gekoppeld te blijven met de U.S. dollar in samenwerking met zuster token LUNA. Helaas zagen we in mei 2022 de stablecoin UST ontkoppelen dat uiteindelijk het hele Terra ecosysteem naar de grond heeft gebracht. Ongeveer $40 miljard dollar aan marktwaarde is compleet verdwenen.

Tijdens de rechtszaak heeft de SEC aangevoerd dat onder de leiding van Kwon investeerders zijn misleid met informatie over de aard van het algoritme waar de hele constructie op gebaseerd was. Terraform Labs en Kwon hadden nadrukkelijk gezegd dat investeerders niet bang hoefden te zijn als de UST stablecoin zou ontkoppelen, die zou zich “automatisch zelf-genezen”.

Uiteraard was er geen magisch zelfgenezend vermogen van de stablecoin. Op dat moment bleef de token vooral in level door het flinke handelsvolume van grote institutionele traders die geloofden in het ecosysteem.

Directeur handhaving van de SEC, Gurbir Grewal, zegt blij te zijn met het vonnis: “Het gebrek aan registratie en regelgeving hebben grote implicaties voor investeerders, het is hoog tijd dat crypto markten aan regelgeving gaan voldoen.”

Advertentie

Kwon op pad met vals paspoort en wordt opgepakt

Kwon heeft de zaak zelf niet bijgewoond omdat hij net uit de gevangenis in Montenegro kwam na het dienen van zijn straf daar. Hij had een vals paspoort gebruikt om mee te reizen, maar was gepakt in het land.

De V.S. en Zuid Korea hebben beide om zijn uitlevering gevraagd vanwege de terechtstelling van aanklachten van fraude. Hij is uiteindelijk in het zuidelijk district van New York aangeklaagd vanwege fraude met effecten en kabelfraude. Na het eindvonnis kan Do Kwon dit aanvechten bij een hogere rechter.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie