Erik Juffermans Erik Juffermans
18/06/2023 13:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/06/2023 13:00

Binance stablecoin verliest derde positie in marktaandeel

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Binance stablecoin verliest derde positie in marktaandeel

Foto: Shutterstock/24K-Production

Eerder dit jaar kwam BUSD, de stablecoin van Binance, onder vuur te liggen van de Amerikaanse Security and Exchange Commission (SEC). Sindsdien is het marktaandeel van BUSD ten opzichte van andere stablecoins geleidelijk aan het afnemen. Inmiddels is BUSD afgezakt naar de vierde plek onder de stablecoins.

Crypto Ontbijt: Mt.Gox uitbetalingen en Ethereum-ETF race barsten los
Crypto Ontbijt: Mt.Gox uitbetalingen en Ethereum-ETF race barsten los

De ondergang van BUSD

In februari stelde de SEC dat BUSD een ongeregistreerd effect is en het uitgeven ervan verboden is. Binance reageerde hierop door volledig te stoppen met het uitgeven van nieuwe BUSD. Er werden zelfs grote hoeveelheden BUSD geburnt, of uit de circulatie gehaald. Hoewel BUSD nog steeds gebruikt wordt, heeft het een groot deel van zijn marktaandeel moeten inleveren sinds februari.

Daar kwam twee weken geleden nog een schepje bovenop. De aanklacht van de SEC aan het adres van Binance heeft ook gevolgen voor BUSD. Vooralsnog lijkt er geen einde te komen aan het afglijden van BUSD met alle hectiek rondom Binance.

Volgens Coinmarketcap daalde de marktkapitalisatie van BUSD de afgelopen dertig dagen met 1 miljard dollar. Daarmee staat de stablecoin nu op een totaal van 4,3 miljard dollar. Een schijntje van wat het was in december vorig jaar: toen was de marktkapitalisatie van BUSD nog 23 miljard dollar. Dat is dus een daling van meer dan 80% in een half jaar.

Vanwege deze aanhoudende daling heeft BUSD de derde plek onder de stablecoins moeten inleveren aan DAI stablecoin, uitgegeven door MakerDAO. De nummer 1 en 2 zijn Tether’s USDT en USDC van Circle. Respectievelijk met marktkapitalisaties van 83 en 28 miljard dollar. 

Tether profiteert

Het is tot dusverre over het algemeen geen best jaar voor stablecoin uitgevers. Naast BUSD kwam ook USDC in een crisis terecht. In maart verloor USDC namelijk kortstondig zijn koppeling met de dollar en zakte naar 93 cent. Dit had te maken met de paniek die ontstond toen Sillicon Valley Bank de deuren sloot. De uitgever van USDC, Circle, had namelijk een flinke blootstelling aan de bank.

De enige stablecoin die dit jaar alleen maar sterker lijkt te worden is Tether (USDT). Met alle problemen voor BUSD en USDC profiteerde Tether juist, en diens marktaandeel groeide hard.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin - bewezen aanpak
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin – bewezen aanpak
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Solana memecoin explodeert 7.100%: Experts waarschuwen voor risico’s
Advertentie