Simon Bosch Simon Bosch
12/05/2024 09:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/05/2024 09:17

Blockchains als Ethereum niet geschikt voor banken, zegt JPMorgan

Bitcoin-BTC Ethereum-ETH
icon-altcoins
Altcoin nieuws
Blockchains als Ethereum niet geschikt voor banken, zegt JPMorgan

Foto: Katherine Welles/Shutterstock

Inmiddels kan niemand er meer omheen: blockchain en cryptocurrencies gaan niet meer als sneeuw voor de zon verdwijnen, zoals veel financiële instituten en overheden in eerste instantie dachten.

Ook zij doen inmiddels hun best om deze technieken te integreren in hun werkzaamheden. Een topman van JPMorgan, de grootste bank van de VS, vindt echter dat niet alles in de financiële wereld thuishoort op openbare blockchain-netwerken.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Openbare blockchains niet geschikt voor banken, zegt JPMorgan topman

Ondanks dat de CEO van JPMorgan, Jamie Dimon, bitcoin (BTC) een frauduleus project vindt, ziet de bank wel nut in blockchain-technologie en maakt er zelf dan ook gebruik van. Toch heeft de investeringsbank ook kritiek op een fundamenteel aspect van blockchain-technologie.

Umar Farooq, de CEO van JPMorgans Onyx-betalingsplatform, dat bovenop Ethereum (ETH) is gebouwd, was onlangs te gast op de Innovation Summit van de Bank for International Settlements (BIS), waar ook werd gepraat over central bank digital currencies (CBDC’s).

Eén van de belangrijkste kenmerken van de meeste blockchains is dat ze bijna volledig transparant zijn; iedereen kan transacties opzoeken en kijken van welk walletadres ze afkomstig zijn. Maar Farooq vindt dit meer een nadeel dan een nuttige functie. Hij verklaarde dat er bij publieke blockchains niemand is om verantwoordelijk te houden als er iets verkeerd gaat.

Wie klagen we aan? We moeten iets hebben waarmee mensen [op een betrouwbare manier] transacties kunnen doen tussen financiële instituten, waar linksom of rechtsom verantwoordelijkheid in het systeem zit.”

Onyx is weliswaar gebouwd op de Ethereum-blockchain, maar dat betekent niet dat de transacties ook op deze openbare blockchain te zien zijn. Integendeel, Onyx is een zogeheten ‘permissioned’ blockchain, wat betekent dat je er niet zomaar toegang tot hebt en dat financiële instituten transacties kunnen omkeren als daar een goede reden voor is. Met name voor grotere betalingen zou dat belangrijk zijn. Als je als bank 100 miljoen dollar verstuurt, dan moet er een manier zijn om eventuele fouten terug te draaien.

Advertentie

Steeds meer instituten stappen in crypto

Langzaamaan lijkt JPMorgan steeds vaker een uitzondering wat de negativiteit betreft over openbare blockchains. Zo heeft BlackRock eerder dit jaar een geldmarktfonds op Ethereum gezet.

Tegelijkertijd blijkt zo nu en dan dat de bearish houding van de zakenbank lang niet altijd geldt. Zo kondigde het eind vorig jaar aan samen te gaan werken met Avalanche (AVAX) voor het tokeniseren van activa uit de traditionele financiële wereld.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin - bewezen aanpak
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin – bewezen aanpak
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Solana memecoin explodeert 7.100%: Experts waarschuwen voor risico’s
Advertentie