Roy van Krieken Roy van Krieken
19/04/2024 18:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/04/2024 16:12

Bitcoin is een ‘Ponzi’ en ‘fraude’ volgens JPMorgan CEO

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Defiendo el derecho a comprar Bitcoin: jefe de JPMorgan se retracta

Foto: lev radin/Shutterstock

Jamie Dimon, CEO van JPMorgan Chase, heeft recentelijk weer stof doen opwaaien door zijn uitgesproken kritiek op bitcoin (BTC). Dimon noemde de prominente cryptocurrency een “openbaar gedecentraliseerd Ponzi-schema.” Deze verklaring bouwt verder op zijn eerdere kritiek, waarin hij bitcoin consequent heeft afgedaan als onhaalbaar als valuta en inherent waardeloos.

Kritiek op BTC sinds 2017

Al sinds 2017 is Dimon een vocale criticus van bitcoin. Hij verwierf bekendheid met zijn uitspraak dat bitcoin een “fraude” was die uiteindelijk zou “ontploffen.” Tijdens een recent interview met Bloomberg benadrukte hij opnieuw dat bitcoin geen intrinsieke waarde heeft en daarom niet kan functioneren als een levensvatbare valuta. Verder verklaarde hij in een zitting van de Amerikaanse Senaat eind 2023 dat hij, als het aan hem lag, crypto volledig zou verbieden.

Ondanks zijn kritiek op bitcoin, erkent Dimon wel degelijk de potentie van de onderliggende technologie, blockchain. Hij ziet wel waarde in toepassingen zoals smart contracts. Smart contracts zijn zelfuitvoerende contracten op de blockchain die acties automatisch activeren wanneer aan vooraf bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Dimon gelooft dat dergelijke technologieën waarde kunnen toevoegen in gebieden zoals supply chain management, financiële transacties en eigendomsbeheer.

Verschillen in perceptie jegens crypto

De uitspraken van Jamie Dimon laten de voortdurende verdeeldheid in percepties van bitcoin maar weer eens zien. Terwijl crypto-enthousiastelingen de gedecentraliseerde aard, het potentieel als inflatiebescherming en de rol ervan in een nieuwe financiële sector prijzen, zien tegenstanders de extreme volatiliteit van bitcoin en zijn soortgenoten, eerdere gevallen van fraude en uitbuiting als breekpunten.

Bitcoin blijft een polariserende factor in de financiële gemeenschap. Terwijl sommigen zoals Dimon waarschuwen voor de risico’s en het ontbreken van fundamentele waarde, blijven anderen de innovatieve potentieel en de disruptieve kracht ervan erkennen in de evoluerende financiële landschap. Zo zijn grote namen zoals BlackRock en Fidelity uiteraard al wel overtuigd. Dat manifesteerde zich in de lancering van meerdere spot Bitcoin ETF’s op de Amerikaanse markt eerder dit jaar. Dit had een gigantische impact op de koers van BTC en bewees dat het vertrouwen onder institutionele spelers wel degelijk groeit.

De komende jaren zullen cruciaal zijn om te zien welke visie de overhand zal hebben.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie